Eén van de 240 gedetineerden van gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen speelde tijdens de Dodenherdenking de taptoe op zijn trompet. Na de twee minuten stilte om 20:00 uur volgde hij met het Wilhelmus op de binnenplaats van de gevangenis.

Het initiatief komt van de gedetineerde zelf. Het is voor het tweede jaar op rij dat Norgerhaven op deze manier aandacht besteedt aan de Nationale Dodenherdenking.

"Ik zag vorig jaar, toen er vanwege corona ook al sprake was van een aangepaste herdenking, een oproep om op zoveel mogelijk plekken de taptoe te blazen", vertelt Cecil. "Ik ben toen op de dominee afgestapt om te vragen of ik wellicht in de gevangenis ook mee kon doen aan dit mooie initiatief."

Verhaal gaat verder onder de foto
 
Een directielid van de gevangenis in Veenhuizen legt een bloemstuk bij het oorlogsmonument (foto: Gevangenis Veenhuizen)

Bloemen bij monument

Ook op andere wijze is door de gevangenissen in Veenhuizen stilgestaan bij de Dodenherdenking. Zo zijn er bloemen gelegd bij het oorlogsmonument aan de Meidoornlaan, direct naast Esserheem. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan 25 inwoners van Veenhuizen die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. Een aantal van de gesneuvelde verzetsmensen werkte in één van de gevangenissen in Veenhuizen.