Rikkert Zuiderveld (1920- 2001) uit Roden werkte in de Tweede Wereldoorlog als ambtenaar op het gemeentehuis in buurdorp Peize. Zonder dat iemand het wist, begon op die plek zijn verzetswerk. Hij hield zich bezig met spionage en het vervalsen van bonkaarten en persoonsbewijzen voor onderduikers: "Op het gemeentehuis wist niemand dat ik in het verzet zat."

Dit alles was niet zonder risico. In Noord-Drenthe was de beruchte Bloegploeg Norg actief: een groep felle landwachters die joeg op onderduikers en verzetsmensen. Als ze iemand oppakten, schuwden ze tijdens verhoren badkuipmethode niet. Dat was een gruwelijke martelwijze waarbij de gevangene naakt werd ondergedompeld in een bad met ijskoud water, totdat hij bijna stikte. Dan werd hij omhoog getrokken en als hij nog steeds niets zei, ging hij opnieuw kopje onder. En zo kwam het dat ook Zuidervelds naam werd genoemd en hij in december 1944 zelf moest onderduiken.

Verzet in Drenthe

In het tweede seizoen van de podcast De Hilte 11 staat het verzet in heel Drenthe centraal. In de jaren '80 werden tientallen Drenten door het Drents Archief geïnterviewd over de Tweede Wereldoorlog. Jarenlang lagen deze interviews op de plank, tot nu, 75 jaar na het einde van de oorlog. Ze vormen de basis van het tweede seizoen van de podcast De Hilte 11. De Hilte 11 is een samenwerking tussen RTV Drenthe en het Drents Archief. De vijfdelige serie is gemaakt door Hilde Boelema en Marjolein Knol.

Eerste seizoen

In het eerste seizoen van De Hilte 11 staat het verhaal van de familie Nijboer uit Gieterveen centraal. Geert Nijboer had een boerderij aan de Hilte 11 en probeerde voor zijn vrouw en vijf kinderen het leven in de oorlog zo normaal mogelijk door te laten gaan. Maar in 1943 moesten twee van zijn zoons onderduiken en nam Nijboer zelf onderduikers in huis. Meer dan een jaar ging dit goed. Tot de nacht van 15 op 16 augustus 1944; de familie Nijboer werd verraden. Geert Nijboer kon zichzelf wel redden, maar zijn zoon niet.

Lees ook: Verzetsstrijder Bertus Zefat: 'Je kan ze niet zomaar de dood injagen'

Reageren?

Reageren op de podcast? Dat kan. Vragen stellen mag ook. Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van De Hilte 11. Of laat een recensie achter in je podcast-app. Daardoor is de aflevering ook beter vindbaar voor andere luisteraars.

Abonneer je op deze podcast

Het tweede seizoen van De Hilte 11 is te vinden op je favoriete podcast-apps voor zowel Android- als Apple-telefoons en tablets. Gebruik de knoppen hieronder om de podcast te luisteren in een van deze apps. Daar kun je je ook abonneren zodat je geen aflevering hoeft te missen.

iTunes / Apple Podcasts | Spotify | Google Podcasts |