Er is geen spoor meer van te bekennen: het werkkamp Spanjebird in Hemrik. Het lijkt er zelfs nooit te zijn geweest, want in het dorp wordt erover gezwegen.

 Inwoonster Wilma Couperus raakte gefascineerd door het verhaal en heeft zich erin verdiept. Het kamp in Hemrik was in de Tweede Wereldoorlog een werkkamp van de NAD (Nederlandsche Arbeidsdienst). "Naarmate de oorlog vorderde werd het kamp steeds meer pro-Duitsers, anti-Joods en militaristisch. Daar zit ook wel een beetje het ongemak", vertelt Wilma Couperus.

Heropvoeding

Na de oorlog werd het een interneringskamp voor NSB'ers, collaborateurs, moffenmeisjes en kinderen van 'foute' ouders, die heropgevoed moesten worden. Wilma is nog altijd op zoek naar meer informatie. "We willen absoluut niet mensen opsporen of naar mensen wijzen, maar we willen heel graag het verhaal boven water krijgen."

Mensen die meer informatie hebben, kunnen contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..