APELDOORN - Bijna 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog komt de NS overlevenden van concentratiekampen en nabestaanden van Holocaustslachtoffers tegemoet. Ongeveer 500 overlevenden krijgen een bedrag van 15.000 euro en 5500 nabestaanden ontvangen 7500 of 5000 euro. Wat dit betekent voor de familie van Apeldoorners die in de oorlog per trein werden weggevoerd naar werkkampen, is nog niet bekend.

Voorzitter Arend Jan Disberg van de Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn komt op voor de belangen van de Apeldoornse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Hij lichtte de onafhankelijke commissie in die werd ingesteld onder leiding van Job Cohen over de transporten richting de Duitse werkkampen.

Beschoten trein

Eén op de tien dwangarbeiders overleed door de slechte omstandigheden in de werkkampen. Ook stierven mensen toen een trein, die richting de IJssellinie ging, beschoten werd.

De commissie bracht woensdag advies uit aan de NS over de financiële tegemoetkoming. De NS gaat volledig mee in het advies van de commissie. De schadevergoeding is bedoeld voor Joden, Sinti en Roma die tijdens de Tweede Oorlog per trein zijn vervoerd.

Zie ook: Overlevenden werkkamp willen ook meepraten over schadevergoeding NS