Twee van de deuren van het Huis van Bewaring in Assen blijken in een woonhuis in Hijken te staan.

Cees Vermeeren uit Hijken las het artikel op de website van RTV Drenthe over de herdenking van de heldenactie van de knokploeg Noord Drenthe. En toen bedacht hij: 'ik heb twee van die deuren van het Huis van Bewaring in huis'. 

In huis

De vrouw van Vermeeren wilde de deuren eerst niet in huis hebben. Vermeeren: "Ze zei: 'Wie weet wat voor een verdriet en ellende en narigheid zich achter die deuren heeft afgespeeld'." Maar na een jaar in de schuur zijn de deuren toch in huis gekomen. "Ik vond het zonde om ze te verbranden of weg te doen, er zit zoveel historie aan."

Buurman

Vermeeren kreeg de deuren van zijn 83-jarige buurman, Jan Kuik, die de deuren eerst zelf in de schuur had staan. Hij kreeg de deuren weer via een oom die meer dan vijftig jaar geleden voor een aannemer in Assen werkte aan de sloop van de gevangenis. Kuik: ''Hij zei: 'dat zijn nog hele mooie deuren, die kun je best gebruiken voor in de schuur'."

Gevangenismuseum

Er zijn ook twee deuren naar het Gevangenismuseum in Veenhuizen gegaan. Daar kunnen geïnteresseerden de deuren bekijken.