BENNEKOM - Scholieren van groep 8 van basisschool De Kraats in Bennekom hebben vrijdag 9 november de Amerikaanse piloot Dolor A. Martin herdacht. De jachtvlieger stortte op donderdag 11 november 1943 's middags neer in het buitengebied van Bennekom op de hoek van de Harnsesteeg en de Krommesteeg.

Begeleider van bommenwerpers

Martin (28) vloog in een Thunderbolt waarmee hij B-17-bommenwerpers begeleidde die een bombardement hadden uitgevoerd op een spoorwegenknooppunt in de regio Münster. Op de terugvlucht raakte de Amerikaan in de omgeving van Ede in gevecht met Duitse jagers en werd neergeschoten. Hij overleed ter plekke en werd in Ede begraven. Later is hij in zijn vaderland herbegraven. Het is dit jaar 75 jaar geleden dat de piloot omkwam.

De kinderen van groep 8 hebben bij het monument, dat in 2003 werd onthuld, viooltjes geplant en een gedicht voorgelezen. Een oud-leerling blies de Last Post en burgemeester Verhulst van Ede heeft een toespraakje gehouden.

(Tekst loopt door onder de foto's)

                                                                                                                    De uniform-pet van luitenant Martin met een foto van zijn vrouw (foto's Jan van Eck)

Piloot zet bijnaam zoontje op toestel

Dolor Martin kwam uit Gloucester in de Amerikaanse staat Massachusetts. Zijn zoon Stuart was in 2003 aanwezig bij de onthulling van het monument. Zijn vader maakte deel uit van de 356ste Fighter Group van de Amerikaanse Achtste Luchtmacht die gestationeerd was op de Engelse vliegbasis Martlesham Heath bij Ipswich. De Thunderbolt P-47 kreeg als naam 'Stewpot' een koosnaampje voor Martins toen nog heel jonge zoon. 

Dolor A. Martin bij zijn naar zijn zoon genoemde Thunderbolt.

Foto: F. Paauwe