CHERBOURG-OCTEVILLE - Op 1 juli 1944, bijna een maand na de landingen van D-Day, hebben de Amerikanen eindelijk het noordelijk gedeelte van het schiereiland Cotentin in handen. Een lastig te veroveren gebied dat is opgedeeld door heggen die een vlotte opmars onmogelijk maken en waar zowat om iedere heg moest worden gevochten. De Amerikaanse en Duitse verliezen zijn hoog, maar het belangrijkste doel is bereikt. De havenstad Cherbourg.

Cherbourg was voor de geallieerden een belangrijk doel, omdat ze hard behoefte hadden aan een aanvoerhaven. Weliswaar waren voor de invasiekust twee grote kunstmatige havens aangelegd, maar één daarvan was door een paar dagen van zware storm onbruikbaar geworden. Dat gold overigens ook voor Cherbourg en zijn haveninstallaties.

Afbeelding

Blik op Cherbourg na de strijd, rechts een gesneuvelde Duitser, een van de vele... - publiek domein 

De stad lag door de zware bombardementen en dito gevechten flink in puin, en de Duitsers hadden weinig heel gelaten van de haveninstallaties. Reden voor de geallieerden om de mouwen eens flink op te stropen. 

Enorme schade en zware verliezen

De aandacht van de Amerikanen richten zich nu met alle macht op een uitbraak naar het zuiden richting Saint-Lô en dan noordoostwaarts naar de Loire. De Britten doen hetzelfde in het gebied rond Caen. 

De inname van Cherbourg kostte de Amerikanen zo'n 2800 doden en nog eens ruim 19.000 gewonden en vermisten; de Duitsers hadden zo'n 8.000 doden en vermisten. 30.000 soldaten van het garnizoen gingen in krijgsgevangenschap. 

Britse beelden over de slag om Cherbourg: 

Bevolking kind van de rekening

Cherbourg was zeker niet de enige stad met schade. Het hele gebied achter de invasiestranden waar hard werd gevochten om een uitbraak naar Parijs te forceren was een grote ruïne. Want de geallieerden lieten hun opmars voorafgaan door zware bombardementen en beschietingen. De Franse bevolking had daar zwaar onder te lijden, en op veel plaatsen werden meer nog nasmeulende puinhopen bevrijd dan pittoreske Normandische dorpen en stadjes, zoals deze opnamen laten zien: