RENKUM - De Airborne-herdenkingen in Renkum zullen vanwege 75 jaar Market Garden grootser gevierd worden dan de afgelopen jaren. De geplande dropping zal drie keer zoveel parachutisten op de been brengen dan voorgaande vieringen en een ander hoogtepunt is het optreden van het 130-koppige Achterhoeks Mannenkoor.

De herdenkingen op 20 en 21 september worden onder meer gehouden op het Airborneterrein aan de Telefoonweg. Bij Renkum Airborne ligt de focus dit jaar vooral ligt op muziek. Want volgens de organisatie is 'de oorlog herdenken ook de vrijheid vieren'. 

Kampement, koor en veldbioscoop

Op vrijdag 20 september biedt het programma onder andere WOII-voertuigen en een kampement, een veldbioscoop, vliegshows met WOII-modelvliegtuigen, een militaria-markt, rondritten met GMC-voertuigen, een klimtoren, een schietcontainer en een lasergamecircuit. De marechaussee voert live exercities uit en er is een heuse Airbornequiz.

Vanaf 13:00 uur treden diverse artiesten, koren, bands en korpsen op op het Airborneterrein, waaronder het Achterhoeks Mannenkoor (met 130 zangers en zangeres Emma Brown), het damestrio Bubbles & Boas en zangeres Otteline Philippi.

Vanaf 19:00 uur wordt met hulp van een lasershow het verhaal van Operation Market Garden verteld. De show start tegen schemertijd. De organisatie verwacht een grote opkomst en adviseert mensen op tijd te komen.

De vrijdagavond wordt afgesloten met een optreden van de Pauwergirls, met liedjes uit de jaren '40.

Race to the Bridge

Ook op zaterdag 21 september biedt het Renkum Airborneterrein, een WOII-kampement, een film over de omgeving tijdens de Tweede Wereldoorlog in de veldbioscoop en vliegshows met WOII-modelvliegtuigen. Het vertrek van de Race to the Bridge vanaf de Telefoonweg (organisatie: Airborne Battle Wheels), zal ook live te volgen zijn op een groot scherm. 

Vanaf 12:30 treden diverse korpsen, koren en bands op op het Airborneterrein, waaronder het Leger des Heils Korps en het Leger des Heils Koor en een aantal optredens van de Politie Big Band. 

In de middag kunnen mensen met GMC-voertuigen vanaf het Airborneterrein naar Renkum Centrum rijden (en terug) en daar een WOII-popup museum bezoeken.  

Om 19:00 uur verzorgen Eendracht en de Heelsumse Harmonie een concert op de trappen van de Nederlands Hervormde Kerk aan de Kerkstraat. Daarna begint het Renkum Centrum Muziekfeest dat plaatsvindt tussen het Dorpsplein en Dorpsstraat 1.