NIJMEGEN - Het was geen feest als het om eten en drinken ging in de Tweede Wereldoorlog. De hoeveelheid en variatie aan ingrediënten liep in de loop van de oorlog sterk terug. Daardoor werden mensen vindingrijk en gingen ze flexibel met voeding om. Culinair historicus Manon Henzen deelt de komende weken elke dag een recept van een bijzonder gerecht uit de Tweede Wereldoorlog. Vandaag: bonenpasta.

In Nederland werd de boterham voor de Tweede Wereldoorlog voornamelijk belegd met boter, kaas en vleeswaar. Vooral kaas en vleeswaar werden in de Tweede Wereldoorlo schaars dus werd er creatief omgegaan met het beleggen van de boterham.

Nieuw beleg bestond uit kwark, plakjes tomaat of komkommer, geraspte wortel, groentespreads, aardappelsmeersels en bonenpasta’s. De recepten voor bonenpasta’s kun je vergelijken met het tegenwoordig populaire hummus. Alleen dan met witte of bruine bonen van Nederlandse bodem.

Recept bonenpasta

Benodigdheden:

200 gram gekookte witte bonen

½ uitje

1 tomaat

1 eetlepel verse kruiden (bijvoorbeeld peterselie, dragon, kervel of bieslook)

Snufje zout

 2 eetlepels melk

Bereiding:

Doe de bonen in een vergiet en spoel ze schoon. Laat ze uitlekken en doe ze daarna in een grote kom.

Snipper de ui fijn. Snijd de tomaat in kleine blokjes. Hak de verse kruiden fijn. Voeg dit allemaal toe aan de bonen, samen met het zout en de melk.

Pureer de bonen en ingrediënten tot een mooie gladde pasta. Voeg een scheutje extra melk toe als het te dik is.

Gebruik de bonenpasta zoals hummus op een broodje.

Extra tip uit een overheidsfolder van mei 1943: je kunt de witte bonen ook vermengen met een fijn gesneden augurk en wat zilveruitjes.

Manon heeft het tot haar missie gemaakt om culinaire geschiedenis op de kaart te zetten, omdat zij het bijzonder jammer vindt dat er zoveel mooie ingrediënten, smaakcombinaties, recepten, kooktechnieken en kennis verloren zijn gegaan. Benieuwd naar meer historische recepten van Manon Henzen? U vindt ze hier.