ARNHEM - De Oosterbeekse striptekenaar Hennie Vaessen heeft voor zijn boeken over de Slag om Arnhem en Market Garden de Prodesse Prijs voor Geschiedenis 2019 gekregen. Het ruim 200 jaar oude Arnhems historisch genootschap Prodesse Conamur rijkt de prijs jaarlijks uit.

Vaessen krijgt de erkenning omdat hij 'een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de geschiedschrijving van Arnhem'. Het genootschap is zeer lovend over zijn stripboek ‘Slag om Arnhem – de integrale dossiereditie’. Volgens Prodesse 'heeft Vaessen een nieuwe vorm gevonden om de strijd rond Arnhem aan een nieuw publiek over te brengen'.

Het platform '75 jaar vrijheid-op weg naar 2020' stelde vorige maand nog drie exemplaren van de 'integrale dossiereditie' beschikbaar bij een prijsvraag over de Slag om Arnhem.

Joëlle wint Geschiedenisprijs voor jongeren met gedicht 'De geur van as'

Het historisch genootschap reikte 12 oktober ook de Prodesse Geschiedenisprijs voor Jongeren uit. Winnaar van deze prijs is Joëlle Velvis van de Pieter Jongelingschool. 

Joëlle met haar prijs - foto Jan van Dalen

De prijs was verbonden aan het project ‘Arnhem van Slag’. Ongeveer 400 leerlingen uit basis- en voortgezet onderwijs voerden gesprekken met ooggetuigen die kind waren tijdens de Slag om Arnhem. Wat de leerlingen daarvan opstaken hebben ze verwerkt tot gedichten en kunstwerken. De resultaten van dit project zijn tot eind oktober 2019 te zien in de Eusebiuskerk in Arnhem.

Joëlle Velvis won met haar gedicht ‘De geur van as’. Haar klasgenoten winnen ook, want de leerlingen krijgen een excursie naar het Openlucht Museum aangeboden. De klas wordt rondgeleid langs museumpanden die tijdens de evacuatie werden bewoond door Arnhemmers. De kinderen krijgen plekken in het museum te zien die normaal niet toegankelijk zijn.

Hieronder het gedicht van Joëlle:

De geur van as

overspoelde mijn neus

als een orkaan

raasde het

door mijn lichaam

ik hield de hand van mijn vader vast

dit zou ik nooit vergeten

 

we hadden niks te doen

alleen maar wachten

ik hoorde weer een knal

ging liggen

nooit zou ik dit vergeten

 

toen werd ik wakker

en ik wist

dit zou ik nooit vergeten