EDE - Het kunstwerk-monument 'Vensters op het Verleden' wordt woensdagmiddag 18 september op de Ginkelse Hei onthuld. Het Airborne Landmark van kunstenares Karin Colen symboliseert de dropping van ongeveer 1900 parachutisten en hun containers op diezelfde dag 75 jaar geleden. Het zes meter hoge stalen monument werd eerder door een ruime meerderheid van 5000 stemmers gekozen na nominatie door gemeente Ede van drie ontwerpen uit zeventien voorstellen.

Op maandag 18 september 1944 werden omstreeks 15.00 uur vanuit 121 Dakota’s ruim 1900 parachutisten en zo'n 400 containers op de zogenoemde Dropzone Y bij Ede neergelaten. Het kunstwerk laat de parachutisten zien die in de vuurlinie naar beneden komen. Het Landmark krijgt een plek aan het wandel- en fietspad dat links van de schaapskooi loopt. Op de panelen die deel uitmaken van het monument zijn verhalen te lezen van ooggetuigen van de droppings.

Para's tijdens Market Garden - Foto: Publiek domein

Colen liet zich inspireren door de rust die nu op de Ginkelse Heide heerst. 'Ik ging een kijkje nemen op de plek waar het kunstwerk moet komen te staan en merkte dat het er ontzettend stil is', legt de kunstenares uit. 'En als je bedenkt wat er 75 jaar geleden gebeurd is op die plek wil je eigenlijk ramen hebben waardoor je in het verleden kan kijken. Vandaar het monument.'

zie ook Market Garden-parachutisten in staal vereeuwigd op Ginkelse Heide