In Anreep bij Assen is op 20 oktober 2016 een nieuw bord onthuld bij het Lancastermonument. Burgemeester Marco Out onthulde het informatiepaneel tijdens de herdenking van de omgekomen bemanning.

Op het bord staat nu ook een foto van bemanningslid Frank Earnshaw. Het Comité Vrienden van het Lancastermonument Anreep heeft lang naar een foto van de boordschutter gezocht. Uiteindelijk werd de afbeelding gevonden via een contactpersoon die toegang had tot een archief in het Verenigd Koninkrijk. "We zijn erg blij dat de bemanning nu weer compleet is", zegt de voorzitter van het comité Wil Arents.

Neergehaald

De Engelse lancaster bommenwerper werd tijdens de Tweede Wereldoorlog neergehaald door een Duits gevechtsvliegtuig. Het Lancaster monument bestaat uit een zwerfkei waar een propellerblad uitsteekt. Op de steen staan de namen van de bemanningsleden en is een vliegtuig te zien dat neerstort.

Zeven bemanningsleden

De Lancaster die op 20 oktober 1943 neerstortte bij Anreep maakte deel uit van het 83e Pathfinder Squadron van de Royal Air Force (RAF) en was op de terugtocht na een bombardement bij Leipzig. Alle zeven bemanningsleden kwamen om het leven. De mannen waren tussen de 20 en 32 jaar oud.

Lees ook: Volledige bemanning neergestorte Lancaster bekend

Propellerblad

De vondst van een origineel propellerblad leidde in 1999 tot een monument bij Anreep. Het monument werd in 2003 vernield en het propellerblad gestolen. De RAF stelde een nieuw origineel propellerblad beschikbaar dat sinds 2004 het monument siert.