EEFDE - De berging van het vliegtuig, dat in september 1944 neerstortte tussen Eefde en Gorssel, is afgerond. Er zijn wrakdelen, stoffelijke resten en uniformfragmenten gevonden en geborgen. Dat laat de gemeente Lochem weten.

Een nader onderzoek moet uitwijzen of de stoffelijke resten inderdaad van de vermiste Britse piloot William Hurrell zijn. Dit kan enige tijd duren. Pas daarna zal het Britse Ministerie van Defensie de voorbereidingen voor een herbegrafenisceremonie beginnen.

De nabestaanden van Flight Sergeant William Hurrell in Australië zijn door burgemeester Sebastiaan van 't Erve van de gemeente Lochem geïnformeerd over de vondst van het toestel en de stoffelijke resten. Ze komen op uitnodiging van de gemeente over naar Nederland om de locatie waar het toestel neerstortte te bezoeken en de herdenkingsdienst bij te wonen.

Zie ook: Lochem bergt Brits vliegtuig en piloot uit Tweede Wereldoorlog

'Ik heb goede hoop'

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: 'Ik heb goede hoop dat we William Hurrell uiteindelijk zijn laatste, eervolle rustplaats kunnen geven. Ik ben Defensie en de bergingsexperts erg dankbaar voor hun professionele en gedegen werk en kijk uit naar de komst van de nabestaanden.'

Het geborgen toestel is in ieder geval de Hawker Typhoon MN582 van het 175e Squadron van de Britse Royal Air Force. Dat blijkt uit unieke codenummers die op delen van het toestel zijn gevonden.

Zie ook: 'Het is een ereschuld die we moeten inlossen', officiële start berging vliegtuigwrak Eefde

De Hawker Typhoon MN582 keerde op de fatale septemberdag niet terug van een gewapende verkenningsvlucht. De officiële omschrijving was 'neergeschoten nabij Apeldoorn door een Messerschmitt 109'. Bij het toestel werden honderden granaten van de boordkanonnen van het toestel gevonden en de verwachte acht raketten. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) zorgt voor de ruiming van de aangetroffen boordmunitie. De gemeente heeft de publieksdag van 20 november geschrapt.

Zie ook berichtgeving gemeente Lochem