De Defensiekrant zoekt de identiteit fan een Britse luchtmachtsoldaat die midden in de Tweede Wereldoorlog op de foto is gezet in Leeuwarden.

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, NIMH, kwam kortgeleden in het bezit van de afbeelding uit 1943. Op de afbeelding is te zien dat de Brit overgebracht wordt naar het Amicitiahotel in Leeuwarden. Daar hield de Duitse Luftwaffe in de oorlog waarschijnlijk hun kantoor.

De foto werd aangeboden op een website in het buitenland. Het is niet duidelijk waar hij precies vandaan komt, schrijft de Defensiekrant, al heeft de oorspronkelijke bezitter gezegd dat de man is opgepikt uit zee. Op de achterkant van de foto staat dat het om een 'Engl. Jagd Jagdflieger - Holland 1943' zou gaan. De foto is gedrukt bij 'Foto De Jong' in Leeuwarden. Op de foto is naast de luchtmachtman en een tal Duitse officieren ook het beursgebouw en de zuivelbank te zien.

De Defensiekrant is nu op zoek naar de identiteit van de Brit. zo willen ze uitzoeken of zijn verhaal 75 jaar na de bevrijding nog te achterhalen is, als eerbetoon aan de bevrijders. Tips kunnen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..