'De Friese Wiesenthal' en 'Hunting Jack' zijn enkele bijnamen van de oud-nazi jager Jack Kooistra uit Leeuwarden. In 2009 verscheen zijn biografie.

Een zaak waar Kooistra trots op is, is de veroordeling van Jacob Luitjens alias de Schrik van Roden. Een landwachter die verschillende onderduikers en verzetsstrijders heeft verraden en twee mensen heeft gedood.

Gevangenisstraf

Kooistra: "Hij wist na de oorlog te ontsnappen en emigreerde naar Canada. Ik ben tien jaar bezig geweest om deze man naar Nederland te krijgen. Uiteindelijk is hij in Assen veroordeeld tot een gevangenisstraf en heeft hij 2,5 jaar gezeten." Nazi's opsporen doet Kooistra niet meer, maar het oorlogsarchief blijft een passie. Inmiddels kijkt de oud-nazi jager anders tegen de Tweede Wereldoorlog aan. "Ik ben milder geworden, ik zie niet alles meer zwart-wit'', is een bekentenis van Kooistra uit zijn biografie.

Rechtbanklijsten

In de jaren zestig begon Kooistra met zijn jacht naar oud-nazi's. Hij wist uiteindelijk ongeveer honderd oud-nazi's en collaborateurs te traceren, onder wie Nederlandse SS'ers als Adolf de Man, Klaas Epskamp, Gerardus Weimar en Herbertus Bikker. De namen van zijn 'slachtoffers' werden willekeurig gekozen. "Ik haalde ze gewoon uit de rechtbanklijsten. Ik keek dan wat de persoon in kwestie had gedaan en of de persoon nog juridisch kon worden vervolgd."

Bedreigd

Vanwege zijn werk is de nazi-jager verschillende malen bedreigd. "Mijn vrouw is tweemaal met de auto van de weg gedrukt. Toch zwicht ik niet voor het geweld. Ik ga door." Inmiddels is Kooistra al een paar jaar gestopt met het jagen op nazi's. "Ze zijn bijna allemaal gestorven en de zaken zijn verjaard."

Lees ook: 'De schrik van Roden' Jacob Luitjens