De Westerborkfilm uit 1944 is opgenomen in het UNESCO Memory of the World Register.

De film toont unieke beelden van het doorgangskamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen de film, maar ook het script is officieel erkend als documentair werelderfgoed. In het register staan onder meer ook de dagboeken van Anne Frank en de oudst bewaarde Koran.

Gevangen filmmaker

De Westerborkfilm is gefilmd door de Joodse filmmaker en gevangene Rudolf Breslauer, in opdracht van kampcommandant Albert Gemmeker. De aanname is dat Gemmeker een film wilde vertonen aan het nazibewind in Duitsland, over het geciviliseerde, geoliede systeem van doorgangskamp Westerbork. "Daarmee wilde Gemmeker laten zien hoe zo'n goede kampcommandant hij was en wilde hij voorkomen dat hij naar het Oostfront werd gestuurd", denkt directeur Dirk Mulder van het Herinneringscentrum.

Breslauer kreeg als maker veel vrijheid, waardoor zijn perspectief op het dagelijks leven in het kamp zichtbaar is in de filmbeelden. Naast beelden van een deportatie laat de gevangene ook veel beelden zien van de industriële werkzaamheden in het kamp.

'Het is uniek materiaal'

Bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork zijn ze blij met opname van de film in het register: “We zijn heel blij met deze internationale erkenning. Het is echt uniek materiaal: het zijn de enige bekende beelden uit duizenden kampen in Europa, die niet geënsceneerd zijn en de enige beelden van de transporten. En juist omdat het bewegend beeld is, maakt het heel veel indruk op mensen”, zegt Mulder.

Lees ook: 'UNESCO-prijs kan Kamp Westerbork nog meer bekendheid geven'