Dirk van Reenen uit Hilversum heeft een grote missie: het verzamelen van verhalen over kinderen die in de beruchte Hongerwinter zijn ondergebracht bij boeren.
Dirk pakt een oude foto. "Dit zijn mijn pleegouders, de familie Flinkert. Dankzij hen ben ik gered van de hongersdood." Dat gebeurde in de winter van 1944/1945. De eerste poging om Nederland te bevrijden mislukte bij Arnhem en aan alles was een gebrek. Dirk maakte het allemaal mee. "Geen brandstof voor de kachel, geen eten, geen kleren. Het was een ramp."
Duizenden sterven in de Hongerwinter. 40.000 kinderen worden gered doordat ze stiekem bij boeren in het noorden en oosten van Nederland worden ondergebracht. Onder wie ook Dirk en zijn broertje uit Hilversum. Midden in de nacht rijden ze met een vrachtwagen en een oude vuilniswagen vol kinderen naar Drenthe. "We zaten op de bodem en het was pikkedonker. Het was de bedoeling om zo eventuele bombardementen te ontwijken. Onderweg kregen we droog brood te eten."
Lintje
Dirk woont vier maanden bij de familie Flinkert. Daar ontwikkelt zich een band voor het leven. Zijn pleegouders zijn al overleden, maar de families hebben nog steeds contact. "Ik ben ze heel erg dankbaar. Alle boeren die hongerevacués hebben opgevangen verdienen een lintje, maar hebben die nooit gekregen."
Dat de boeren te weinig eer hebben gekregen motiveert Dirk om de geschiedenis in leven te houden. Hij wil daarom zoveel mogelijk foto's, herinneringen en verhalen verzamelen. "Straks als ik het niet meer kan vertellen, moet de geschiedenis voortleven. Het moet worden bewaard. Een volk dat zijn geschiedenis niet kent, is geen waardig volk." Bij June van NH Helpt deed Dirk een oproep.
De eerste stap om de boeren de eer te geven die ze verdienen, wordt in maart gezet. Dan wordt er op initiatief van Dirk een herdenkingsboom in Ruinen gepland.