APELDOORN - Op zaterdag 17 januari 1942 krijgt Apeldoorn hoog bezoek: Anton Mussert, baas van de NSB en leider van het Nederlandse volk komt naar de stad om het nieuwe kringhuis van de NSB aan de Deventerstraat te openen. Maar hij heeft meer te doen. In het gemeentehuis wordt hij officieel ontvangen en hij bezoekt de nieuwe behuizing van de Nationale Jeugdstorm, de jongerenafdeling van de NSB. 's Avonds houdt hij in schouwburg Tivoli een toespraak.

Mussert tijdens zijn bezoek in Apeldoorn in gesprek met de burgemeester, een wethouder en de kringhouder van de NSB - Nieuwe Apeldoornse Courant, 18 januari 1942

Het is een koude dag, zo koud dat de erewacht van de Jeugdstorm en WA-leden bij het gemeentehuis -tijdens het wachten op het naar buiten komen van Mussert- zich warm proberen te houden met gymnastische oefeningen op de plaats. Ook NSB´ers uit de rest van Gelderland worden opgetrommeld om het bezoek bij te wonen. Zo zijn ook leden van de Zutphense jeugdstorm en een muziekkorps uit Arnhem in Apeldoorn van de partij.