HENGELO - De broers Han en Karl Lusink zijn gek van vliegtuigwrakken. 'Dat komt door opa', zegt Han terwijl hij met een metaaldetector in een Achterhoeks weiland naar een wrak loopt te speuren. Inmiddels hebben ze zo'n 90 neergestorte vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden en opgegraven. Of het Engelse, Amerikaanse of Duitse toestellen zijn het maakt het niet uit.

Verslaggever Jeroen Mäkel nam voor het programma Buren in Europa een kijkje in het privémuseum van de broers, die zich met Sander Woonings hebben verenigd in de stichting Aircraft Research Group Achterhoek.

Hier proberen zij niet alleen de geschiedenis van de luchtoorlog boven de Achterhoek, een duistere periode in de Nederlands-Duitse geschiedenis, te vertellen. Speciale aandacht is er voor de verhalen van de piloten die die oorlog uitvochten. 'Een vliegtuig is meer dan een stukje aluminium', zegt Karl. 

Kijk hier naar het filmpje van Omroep Gelderland over Karl en Han Lusink (tekst gaat verder onder de video):

Samenwerking

Omroep Gelderland werkt samen met L1 en het Duitse Studio47 aan de serie Buren in Europa/Nachbarn in Europa. Het betreft een bijzonder grensoverschrijdend project. De komende weken maken verslaggevers van de omroepen reportages over onderwerpen die aan beide kanten van de Nederlands-Duitse grens spelen. 

24 reportages

De serie Buren in Europa omvat 24 reportages over onderwerpen, variërend van verplichte Duitse les op Achterhoekse basisscholen tot de gezamenlijke Duits-Limburgse ambulancedienst. Centraal staat hoe inwoners van het grensgebied aankijken tegen elkaar en welke rol de grens nog speelt in ons dagelijks leven.

Bekijk hier de filmpjes die al uitgezonden zijn.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52