Het zou zo mooi worden, de viering van 75 jaar vrijheid in Nederland. Overal in de provincie waren commissies bezig om activiteiten te organiseren om stil te staan bij de 75ste bevrijdingsdag. Van kleine dorpen, tot grote steden, overal zou er vandaag feest gevierd worden. Maar het liep allemaal anders. 

Een van de veteranen in een oorlogsjeep in Leeuwarden in 2015

Door het coronavirus mogen er tot nader orde geen grote evenementen worden georganiseerd. En dus kunnen de veteranen niet overkomen naar Nederland voor een groot feest. ook het traditionele bevrijdingsfestival kan dit jaar niet doorgaan, net als een groot aantal theaterstukken en andere activiteiten. 

Vijf jaar geleden konden we de Canadese veteranen nog wel een mooi feest cadeau geven. Omrop Fryslân was hier live bij, en zond het uit op televisie. 

Veteranenrit door de provincie

Hoogtepunt waren in 2015 de bevrijdingsritten door de provincie met oude legerauto's en motoren. Canadese veteranen reden delen van de route mee. Ondanks de drukte lukte het de deelnemers om op tijd terug te zijn in Leeuwarden, waar het defilé was.

Boyd Affleck 

Eén van de veteranen die meedeed aan de veteranenoptocht was Boyd Affleck (destijds 89 jaar) uit Vancouver, Canada. Hij was 17 jaar toen hij zich als vrijwilliger aanmeldde bij het Canadese leger. Hij was samen met zijn twee dochters naar Fryslân gekomen. Ook zij mochten mee op de jeep van de veteranenstoet.

Boyd Affleck met zijn dochters in een van de militaire voertuigen

Affleck is twee jaar later, in december 2017 op 91-jarige leeftijd overleden. Met zijn infanteriebataljon heeft hij in 1945 diverse plaatsen in Noord-Nederland bevrijd. In april 1945 kwam Affleck op 19-jarige leeftijd Harlingen binnenvallen. Met zijn collega's heeft hij de havenstad bevrijd. Ook in Leeuwarden en Franeker heeft hij Duitsers gearresteerd. 

Affleck was het laatste lid van zijn infanteriebataljon, dat nog in leven was.

Festival 

Op 5 mei 2015 had Fryslân veel last van (onweers)buien, er was even de angst dat evenementen moesten worden afgezegd vanwege de slechte weersvooruitzichten, maar uiteindelijk gingen optredens op de zeven podia op het bevrijdingsfestival in Leeuwarden bijna allemaal door. Alleen de muziek op het Noardewyn Live podium van Omrop Fryslân moest even stilgelegd worden. Naast muzikale optredens waren er ook inhoudelijke vrijheidsprojecten, een bevrijdingsmarkt en een kinderfestival.

Bekijk hier de volledige uitzending van de bevrijdingsfeesten tijdens de viering van 70 jaar vrijheid: