Nog steeds komt met regelmaat nieuwe informatie naar boven over de Tweede Wereldoorlog. Operatie Amherst leidde de bevrijding van Drenthe in met de dropping van zo'n zevenhonderd Franse parachutisten. Maar daar zaten ook Nederlanders bij.

Joël Stoppels van Battlefield Tours verzamelt zoveel mogelijk informatie over de bevrijding van onder meer Drenthe. "Veel mensen kennen die operatie, waarbij Franse parachutisten werden gedropt in Drenthe. Maar er werden ook Nederlanders gedropt. Dat is een onbekende zaak aan die operatie. Men ging er vooralsnog vanuit dat er alleen Fransen werden gedropt, maar er is dus ook een aantal Nederlanders gedropt om contact te maken met het lokale verzet."

Engelandvaarders

De Nederlanders die werden gedropt tijdens operatie Amherst waren volgens Stoppels vaak Engelandvaarders. "De vliegtuigen zijn opgestegen vanuit Engeland, met dezelfde vliegtuigen waarmee de Fransen ook werden vervoerd. Tijdens de oorlog zijn zo'n 10.000 militairen samengebracht in Engeland. Deze Engelandvaarders gevlucht kregen een specialistische commandotraining voor de SAS (Special Air Service, red.), om zo samen met commandotroepen ingezet te worden om het lokale verzet te organiseren." De kortste weg voor deze Engelandvaarders was de Noordzee. Deze gevaarlijke overtocht werd vaak in primitieve en onveilige vaartuigen ondernomen. Anderen probeerden per vrachtschip via het neutrale Zweden naar Engeland te komen. Niet alle Engelandvaarders gingen direct over zee. Het merendeel nam de zuidelijke route over land en bereikte uiteindelijk via Spanje Portugal. Vanuit Lissebon bestond de mogelijkheid over te steken naar Londen

Jedburghteams

Stoppels kreeg meer inzicht in de operatie door een uitgegeven boek door het Nederlands Militair Instituut. "Dat boek gaat over zogeheten Jedburghteams. Dat waren samengestelde teams waarbij een Nederlander, een Amerikaan en een Engelsman over speciale radio's beschikten. Die waren er alleen maar op gericht om zo snel mogelijk contact te maken met het verzet: om te organiseren en te zorgen dat het verzet ging ondersteunen bij operatie Amherst in dit geval."

Door het slechte weer kwamen de Fransen en Nederlanders verspreid terecht. "Er is getracht om tijdens de operatie verzet te organiseren. Het slechte weer heeft er voor gezorgd dat sommigen hun doel, waar ze gedropt moesten worden, gemist hebben en dus het verzet lastig konden organiseren", zegt Stoppels.

Nieuwe informatie

De oorloghistoricus stuit nog altijd op nieuwe informatie uit de Tweede Wereldoorlog. "Dat heeft er mede mee te maken dat er steeds meer archiefstukken worden geopenbaard en beschikbaar worden gesteld, ook vanuit Canada en Engeland. Dat bevat vaak weer nieuwe informatie, waardoor je weer op een heel andere manier kijkt naar zo'n operatie of gevechten die zijn geleverd."

"Wij slaan die nieuwe informatie op en daar maken wij voor onszelf een soort boekwerk van. Die gebruiken wij tijdens het organiseren van de zogeheten Battlefieldtours. Dat zijn excursies waarbij we in de voetsporen treden van de Franse en Nederlandse parachutisten die gedropt zijn. Die nieuwe informatie vertellen we ook weer tijdens onze tour en zo houden we de herinnering aan de oorlog levend." 

Meer informatie over operatie Amherst en de Tweede Wereldoorlog in Drenthe is te vinden op de website van Drenthe in de oorlog.