- Eén van de laatste nog levende veteranen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in september 1944 de Waal bij Nijmegen overstaken, is in de nacht van zondag op maandag overleden. De 102-jarige Amerikaan Roy Hanna was vorig jaar nog bij de herdenkingen in de Waalstad in gezelschap van een andere Waalcrosser James Megellas.

 

Hanna was in september 2018 op uitnodiging van koning Willem-Alexander aanwezig bij de Willems-Orde-uitreiking aan de Arnhemse Apache-piloot Roy de Ruiter. Hanna zelf werd toen onderscheiden met de Orange Lanyard (Oranje Erekoord voor deelname aan de strijd rond Nijmegen tijdens Market Garden), een ere-teken dat hij eigenlijk direct na de oorlog had moeten krijgen. Voor zijn heldendaden tijdens WO2 ontving Roy Hanna de op één na hoogste onderscheiding voor dapperheid; de Distinguished Service Cross. 

Roy Hanna in 2018Foto Omroep Gelderland

Erehaag voor de twee Waalcrossers

Hanna en Megellas namen vorig jaar ook deel aan de Sunset March. Sinds 19 oktober 2014 loopt iedere dag een veteraan met belangstellenden de Sunset March op De Oversteek. Het is een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. Veteranen en andere aanwezigen vormden een erehaag voor de twee oude bevrijders.

De brug De Oversteek ligt over de Waal op de plaats waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen van US 82nd Airborne de Waal zijn overgestoken naar de noordzijde. Tijdens deze zogeheten Waalcrossing zijn 48 geallieerde militairen gesneuveld. 

Zie ook: Veteranen van 101 bij Sunset March en De Waaloversteek Nijmegen is vrij