GROESBEEK - In Groesbeek is het nieuwe gebouw van het Vrijheidsmuseum geopend. Kosten voor het nieuwe museumonderkomen: 6,5 miljoen euro, maar dan heb je ook wel wat. Het dak van het museum is een technisch hoogstandje en heeft de vorm van een gigantische parachute, dat symbool staat voor de Airborne-parachutisten, die in 1944 neerkwamen. Bij het ontwerp is gekeken naar de voetbahttps://cms.omroepgelderland.nl/index.php?logout=1lhallen van Tottenham Hotspur en Manchester United trainen.

'We hebben het geflikt', zei directeur Wiel Lenders vanmiddag tijdens de druk bezochte opening. Met het nieuwe onderkomen verandert ook de naam van het oude Nationaal Bevrijdingsmuseum in Vrijheidsmuseum. Het lintje werd door 2 senioren en 2 jongeren uit Nederland en Duitsland doorgeknipt. Daarna ging de mensenmassa snel naar binnen om het museum te bekijken. 

'Tottenham en Manchester United hebben dit ook'

'Het is een lucht gedragen gebouw dat door hoge druk overeind gehouden wordt. Grote voetbalclubs als Tottenham en Manchester United hebben dit soort hallen om in te trainen. Daar gaan duizenden mensen in. Wij hebben het omgebouwd tot een vast concept voor theater of musea. In die zin zijn wij de eersten in de wereld', vertelt de trotse museumdirecteur.

kijk hier naar een reportage over de revolutionaire nieuwbouw:

Grote voordeel is dat door de luchtstroom die het dak overeind houdt, ook het klimaat in het gebouw constant hetzelfde is. 'Dat is zeer goed voor de collectie. We hadden altijd met het oude gebouw dat we topcollectie uit de wereld niet binnen konden krijgen. De garderobe van Marlène Dietrich dat lukte ons bijvoorbeeld nooit. Nu hebben we de goede temperatuur en relatieve vochtigheid. Als we dat niet zouden halen, dan hadden we dit ook nooit gebouwd.'

Het museum hoopt door de nieuwbouw het aantal bezoekers van 40.000 tot 70.000 te laten groeien.