HOOGHALEN - Op 15 juli 1942 vertrekt vanuit kamp Westerbork de eerste trein trein met 1000 Joden die worden gedeporteerd naar de concentratiekampen. Er zullen nog 92 transporten volgen.

Westerbork gold als het voorportaal van de hel. Vanuit het kamp zijn ruim 100.000 Nederlandse Joden en Roma afgevoerd naar hoofdzakelijk Auschwitz maar ook kampen als Sobibor, Theresienstadt en Bergen-Belsen.

Het eerste transport vertrok vanaf station Hooghalen, zo'n 7 kilometer van het kamp dat op dat moment nog geen spoorwegaansluiting had. De gevangenen moesten lopend naar het station. Kort daarna werd een aansluiting gerealiseerd.

Treinen rijden tot september '44

De transporten gebeurden wekelijks, aanvankelijk zelfs tweewekelijks. Nederlandse machinisten reden de treinen tot aan de grens. Medio september 1944 vertrokken de laatste treinen. Slechts 5.000 Joden en 32 Roma die vanuit kamp Westerbork werden gedeporteerd, overleefden de Tweede Wereldoorlog.

De namenljsten van alle transporten zijn bewaard gebleven. Op de lijsten staan de namen van 107.000 uit Nederland gedeporteerde Joden. Op 19 mei werd ook een groep van 245 Roma en Sinti op transport gesteld. Ook hun namen zijn bewaard gebleven. 

Het meisje in de deuropening 

Het vertrek van het transport van 19 mei 1944 is gefilmd op last van de kampcommandant. De beelden zijn iconisch en een korte shot van een Roma-meisje met een witte hoofddoek dat nog even tussen de sluitende wagondeuren kijkt, levert een afbeelding op die symbool werd van de Jodenvervolging

Tegenwoordig is Kamp Westerbork een Nationaal Herinneringscentrum.