Exact 75 jaar na de razzia (16 april 1944) in Velsen en Beverwijk gaat de film 'Oorlog tot in het Graf' van filmmaker Roy Dames in première. Een documentaire over de pijnlijke gevolgen van gevangenschap in een werkkamp. "Dit is om de mensen de erkenning te geven die ze verdienen."

Dames werkt al vanaf 2012 aan de razziafilm. Die gaat over de Duitse terreurdaad, waarbij 486 jonge mensen met een huis- aan huiszoekactie werden opgespoord en weggevoerd naar een kamp in Amersfoort. "Het volgde op aanslagen van het verzet; een vreselijke gebeurtenis en een inktzwarte dag", vertelt de toegewijde filmmaker aan NH Nieuws. "Er zouden 65 jongemannen nooit meer terugkeren. Maar deze film gaat niet alleen over de mensen die in de werkkampen 'gebleven' zijn, maar vooral over de mensen die het overleefd hebben. En daar geestelijk gebroken uitgekomen zijn", aldus Dames.

Beverwijker Cor Bart voelt de pijn en emotie, als nabestaande van de weggevoerde Cornelis Bart, de oom waar hij naar vernoemd is. "De razzia was gewoon het wegmaaien van een hele generatie mensen uit Beverwijk en Velsen", vertelt hij. "Dit heeft tot op de dag van vandaag gevolgen."

Bioscoop

Dat de film werd vertoond in de bioscoop is te danken aan Alex van Luijn, bestuurslid van de stichting 16 april 1944. Hij overtuigde de directeur van de Beverwijkse bioscoop om de film te vertonen. De bioscoop werkt zelfs belangeloos mee en gunt een deel van de opbrengst aan de maker.

"Dit is een geschenk", zegt Van Luijn over de film van Dames. "Om te leren hoe het fout kan gaan in het leven. En dan is het alleen maar fantastisch dat we hier aan mogen meewerken en dit mogen bekijken."