LOCHEM - Wim Aloserij uit Lochem is op 94-jarige leeftijd overleden. Hij overleefde drie concentratiekampen en een bombardement op een schip waar hij op het einde van de Tweede Wereldoorlog als gevangene op zat.

Vorige maand verscheen het boek De laatste getuige waarin hij vertelt over de verschrikkingen die hij in de oorlog meemaakte. Auteur Frank Krake tekende zijn verhaal op.

Aloserij zat in Kamp Amersfoort en kwam daarna in de Duitse concentratiekampen Neuengamme en Husum terecht. Om hem heen zag hij één voor één mensen sterven, maar Aloserij wist zichzelf in leven te houden.

Foto: Cap Arcona in 'De laatste getuige'

Aan het einde van de oorlog, toen de geallieerden oprukten, werden 5000 gevangenen van kamp Neuengamme met SS'ers op voormalig passagiersschip Cap Arcona gezet. Het schip werd in de zogenoemde Lubëcker Bocht, een baai in de Oostzee, gebombardeerd door de Britse Royal Air Force. 90 procent van de passagiers kwam om het leven, vooral door verbranding.

Veel gevangenen die het zinkende schip nog hadden weten te verlaten, werden doodgeschoten door de SS. Uiteindelijk waren er maar enkele honderden overlevenden. Wim Aloserij was één van hen.

Omroep Gelderland sprak vorige maand met Aloserij:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.