De boom bij het huidige dorpshuis én een engeltje dat in 1944 op de muziektent stond, kwamen 75 jaar geleden redelijk ongeschonden uit een alles verwoestend bombardement. Op oudjaarsdag is het precies 75 jaar geleden, dat het dorpje Meeuwen werd verwoest door een aanvalsgolf van de geallieerden. Het bombardement, uitgevoerd door Royal Air Force, was bedoeld om de Duitsers uit het land van Heusden en Altena te verjagen. Bij die aanval werd Meeuwen volledig van de kaart geveegd.  

Verwoesting en wederopbouw
“Het zijn rond de tachtig foto’s”, vertelt Burghout. “Die de totale verwoesting, maar ook de wederopbouw van het dorp laten zien. De foto’s zijn oudjaarsdag te bekijken voor en na de onthulling van de plaquette.” Bij het inrichten van de expositie wijst Burghout naar foto’s die een totaal verwoeste kerk laten zien. “Het ging de geallieerden waarschijnlijk om de toren die als uitkijkpost voor de Duitsers kon dienen. Het waren drie squadrons die de aanval vanuit België hebben uitgevoerd.”

Bij de verwoesting van het dorp vielen geen directe slachtoffers omdat alle inwoners verplicht waren geëvacueerd. Het dorp lag eind 1944 letterlijk in de frontlinie.

LEES OOK: Kat en muis aan de Maas: de strijd om een Brabants eiland begon

De boom, de plataan
De tekst op de steen, die op oudjaarsdag wordt onthuld, is een gedicht in rijmvorm. De plataan die ook op de plaquette staat afgebeeld symboliseert samen met de tekst de veerkracht en wederopbouw van een in 1944 totaal verwoest Brabants dorpje.

De plataan symboliseert de standvastigheid en wederopbouw van het dorpje Meeuwen