PUTTEN - Op woensdag 2 oktober zal prinses Beatrix aanwezig zijn bij de herdenking van de razzia in Putten. Die dag is het 75 jaar geleden dat deze razzia heeft plaatsgevonden.

 De prinses zal de herdenkingsdienst in de Oude Kerk bijwonen en na afloop met enkele nabestaanden spreken. Ook staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) zal die dag aanwezig zijn.

Bij de razzia werd een groot deel van de mannelijke beroepsbevolking van Putten opgepakt. Het was een vergelding voor een aanslag van het verzet op een auto van de Duitse Wehrmacht. Hierbij kwam een Duitste officier om het leven.

De daarop volgende dag werd het  dorp omsingeld door de Duitsers en werden de mannen gescheiden van de vrouwen. Ze werden afgevoerd naar  kamp Amersfoort en vervolgens naar werkkampen in Duitsland. 

Ook werden honderd huizen in brand gestoken. Slechts 48 van de 659 opgepakte mannen keerden na de oorlog levend terug.naar Putten. 

Bij de Oude Kerk is er na de oorlog ter nagedachtenis van de slachtoffers een monument geplaatst. Dat werd in 1947 door koningin Juliana onthuld. Koningin Beatrix was bij de vijftigste herdenking van de razzia in Putten ook aanwezig.bij de herdenking.