NUNSPEET - De Nunspeetse basisschool die een monument adopteerde bij het voormalige werkkamp De Bruine Enk, herdenkt daar komende donderdag de Joodse deportatie. Een nabestaande van de Joodse slachtoffers brengt voorafgaand de herdenking een bezoek aan de school.

De gedenksteen werd in 2017 onthuld aan de Hullerweg op de voormalige locatie van het werkkamp. Basisschool de Heemkundige Vereniging Nuwenspete adopteerde het monument. Donderdag 10 oktober herdenken leerlingen van de school de Joodse deportatie bij de historische plek.

Voorafgaand de herdenking bezoekt een nabestaande van twee Joodse gevangenen de school. Ze vertelt daar het verhaal van haar gestorven familieleden.

Vernietigingskampen

Joodse mannen van werkkamp De Bruine Enk werden gedwongen om bosarbeid te verrichten. In de vroege morgen van 3 oktober 1942 werden ze afgevoerd naar kamp Westerbork en later naar de vernietigingskampen, waar ze werden omgebracht.

Lees ook: de ontruiming van de Joodse werkkampen in Gelderland een artikel op de tijdlijn van het Omroep Gelderland-platform 75 jaar vrijheid - op weg naar 2020.

Door: Mediapartner RTV Nunspeet