HONOLULU - Pearl Harbor-veteraan Ray Chavez is op 106-jarige leeftijd overleden aan longontsteking. Chavez was de oudste overlevende van de Japanse aanval op Pearl Harbor op 7 december 1941. De Japanners vernietigden een groot deel van de Amerikaanse vloot die op Hawaï in de haven lag en de meeste vliegtuigen daar aanwezig. Bij de bombardementen kwamen naar schatting tussen de 2200 en 2500 Amerikanen om.

Slagschepen gaan ten onder

De rol van de Amerikaanse vloot was daarmee voorlopig uitgespeeld. Veel slagschepen waaronder de USS Oklahoma gingen ten onder. Drie jaar geleden werden op Hawaï bijna 400 lichamen opgegraven ter identificatie. Dit onderzoek zal naar verwachting in 2020 worden afgerond, verondersteld wordt dat het merendeel van de mannen afkomstig is van de Oklahoma.

foto familie Chavez

Ray Chavez, symbool Pearl Harbor

Ray Chavez keerde pas tientallen jaren na de aanval terug naar Pearl Harbor. Een post-traumatisch stoornis was er de oorzaak van dat de militair er lang niet over kon en wilde spreken. Later zei hij: "Ik zag de verwoesting op de schepen die gebombardeerd en getorpedeerd waren, en alle lichamen die verspreid in de olie dreven. En de mannen die overleefden en door kleine bootjes uit het water werden gehaald". Chavez verzocht zijn landgenoten steeds om alle omgekomen, maar ook overlevende mariniers te blijven herdenken.

In mei dit jaar werd de veteraan tijdens Memorial Day nog met veel eer door president Trump ontvangen op het Witte Huis in Washington.

Foto: @WhiteHouse