Het is Ria Hoekstra eindelijk gelukt. Ze heeft contact gekregen met familie van een van de mannen die bij haar grootouders in Krommeniedijk tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat. Het gaat om Ella Kalf, de dochter van Jo Kalf. 

Het is 1943 als de grootouders van Ria Hoekstra in Krommeniedijk twee onderduikers in huis nemen. Er is een foto van de twee jongens, die tewerkstelling in Duitsland proberen te voorkomen, maar verder is er niets. Ria en haar familie hebben nooit geweten hoe het de mannen is vergaan.

Vol prachtige verhalen

De foto uit 1943, genomen achter het huis van haar opa en oma in Krommeniedijk, is een van de inzendingen voor het fotoproject Noord-Holland in de Tweede Wereldoorlog in 50 foto's. Ria vond hem toen ze op zoek ging naar een foto om in te sturen voor dit fotoproject. Ze had geen idee wie de mannen op de foto waren. 

Bij NH Nieuws doet Ria een oproep: wie zijn de mannen op deze foto? En al snel reageert de familie van een van hen. Ella Kalf is de dochter van de man links op de foto. Zij wist dat haar vader in de oorlog aan de arbeitseinsatz was ontkomen, maar hoe precies, dat hoorde ze nooit. "Mijn vader sprak niet veel over de oorlog, maar dat kwam misschien ook omdat ik er nooit naar vroeg. Nu heb ik spijt, want hij zat altijd vol prachtige verhalen, dus hier had hij vast ook mooi over kunnen vertellen", aldus Ella Kalf. 

Ria en Ella ontmoeten elkaar voor het eerst en er is meteen een klik. Er komen oude foto's ter tafel en er is aan gespreksstof geen gebrek. Ria verbaast zich over het plezier dat van de oorlogsfoto afstraalt. Ella: "Mij verbaast het niets, mijn vader was een hele vrolijke man, hij maakte altijd grapjes en maakte overal een feest van."

Een cadeautje uit het verleden

De zoektocht naar de tweede man op de foto gaat door. Ria hoopt ook zijn familie te achterhalen. Maar dat zij en Ella elkaar gevonden hebben, is al een klein wonder op zich. Ella: "Het is heel bijzonder om zo'n foto te krijgen. Alsof er een cadeautje uit het verleden aan je wordt gegeven."