NIJMEGEN - James Megellas, een van de weinig nog overgebleven veteranen die op 20 september 1944 de Waal bij Nijmegen overstaken, is op 103-jarige leeftijd overleden. Hij was de hoogst onderscheiden militair van de 82-ste Amerikaanse Airborne brigade.

Megellas was in 2017 eregast bij de Sunset March, de dagelijkse oversteek van de nieuwe Waalbrug bij Nijmegen als eerbetoon aan de militairen die voor onze vrijheid vochten. Bij die oversteek worden achter elkaar 48 paar lampen ontstoken ter nagedachtenis aan de Amerikaanse soldaten die bij de oversteek omkwamen. 

Zelfmoordmissie

De Amerikaanse paratroopers staken onder zwaar vijandelijk vuur in wankele canvasbootjes de Waal over om de noordkant van de spoorbrug en de verkeersbrug te veroveren. Bij de operatie kwamen 48 soldaten om het leven. De operatie wordt door Amerikanen als één van de heldhaftigste van de Tweede Wereldoorlog beschouwd.

Behalve bij Nijmegen vocht Megellas ook in Italie en tijdens het Ardennen- offensief rond kerst en oud- en nieuw 1944. De Amerikaan was de laatste jaren regelmatig voor herdenkingen in Nederland. Hij was een van de bekendste USA-veteranen.