PUTTEN - 110 Puttenaren vonden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog de dood in het concentratiekamp Ladelund. De mannen werden in 1944, 75 jaar geleden, weggevoerd na de razzia van Putten. Donderdagavond besloot de gemeenteraad van Putten bijna voltallig om een partnerschap aan te gaan met Ladelund.

Bij de razzia van Putten kwamen 552 mensen om het leven. Al vrij snel na de bevrijding kwam er contact tussen de bewoners van Putten en het Duitse dorp Ladelund, aan de grens met Denemarken. 

Per jaar stelt de gemeente maximaal 5000 euro beschikbaar voor het officiële partnerschap. De Stichting Oktober 44 en de vereniging Samen Verder kunnen met dit geld de contacten tussen de beide gemeenschappen waarborgen voor de toekomst.  Ze zullen zich richten op verzoeken en om lessen uit het verleden te gebruiken voor de toekomst. 

Bijna voltallig

Robin Hoogendijk, fractievoorzitter van Gemeentebelangen stemde tegen. De rest van zijn fractie en de raad was voor dit voorstel. Hoogendijk wilde met zijn tegenstem gehoor geven aan Puttenaren die dit officiële partnerschap een stap te ver vinden gaan.