- De jaarlijkse herdenking van Operatie Market Garden rond Arnhem zou een nationale herdenking moeten worden. Dat stelt de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch. De geallieerde operatie en de daaropvolgende verloren Slag om Arnhem hadden in 1944 immers grote gevolgen voor de rest van het land.

Marcouch deed zijn oproep tijdens de presentatie van de Bridge to Liberation Experience, het herdenkingsconcert dat op vrijdag 21 september plaatsvindt aan de voet van de beroemde John Frostbrug. Operatie Market Garden liep in september 1944 uit op een mislukking, waardoor grote delen van Nederland langer moesten wachten op bevrijding en een hongerwinter doormaakten. 'Het was een strijd die van belang was voor heel Nederland', aldus Marcouch. Tallloze militairen lieten er het leven bij.  

De tekst gaat verder onder de foto 

Afbeelding
Burgemeester Ahmed Marcouch. Foto: Omroep Gelderland

Huidige herdenkingen

De huidige herdenkingen vinden vooral plaats op de Ginkelse Heide bij Ede, in de Berenkuil in Arnhem en op de militaire begraafplaats in Oosterbeek. Vooral de luchtlandingen op de heide bij Ede trekken altijd veel belangstelling.

Volgens Marcouch moet dat vooral zo blijven. De status van een nationale herdenking doet volgens de burgemeester vooral recht aan de impact van Market Garden en de Slag om Arnhem, niet alleen op deze regio maar ook op de rest van het land. De burgemeester zou ook graag zien dat de strijd ook meer aandacht krijgt op scholen buiten de regio.

Marcouch benadrukt dat de organisatie van de Market Garden-herdenkingen al goede contacten heeft met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, dat de nationale herdenkingen en feesten op 4 en 5 mei organiseert. In Arnhem en omgeving zijn al veel monumenten en trekpleisters die aan Market Garden herinneren.