Het dorp Urk speelt een cruciale rol in de zoektocht naar de vermiste Amerikaanse piloot Leonard O’Hara. In 1942 raakte hij vermist na een crash met een Stirling bommenwerper in het IJsselmeer. 

Als 23-jarige jongen meldt Leonard O’Hara zich in de Tweede Wereldoorlog als vrijwilliger bij het Amerikaanse leger. Hij is erg avontuurlijk en houdt van actie. Hij kan niet wachten om aan een nieuwe uitdaging te beginnen. Al gauw blijkt het avontuur een ware nachtmerrie. 

Als piloot vliegt hij van Engeland naar Duitsland om het land te bombarderen. Een levensgevaarlijke vlucht waarbij velen het leven laten. Ook Leonard O’Hara raakte in de nacht van 16 op 17 september vermist na een bombardementsvlucht op Dresden. Zijn lichaam werd nooit gevonden. Voor zijn familie blijft er altijd een sprankje hoop.

Volgens luchtoorlogonderzoeker Nico Kwakman spoelt het lichaam van Leonard aan bij de dijk op Urk en wordt hij als onbekend piloot in Amsterdam begraven. Hij neemt de familie O’Hara mee naar het dorp en de begraafplaats. Het dossier wat Kwakman maakte, ligt ter controle bij de Engelse overheid. Het kan nog jaren duren voordat duidelijk wordt of ook de steen van dit graf mag worden gewijzigd.

Deze hele week besteedt Omroep Flevoland aandacht aan Urk in Oorlogstijd
Bekijk alle aflevering hier terug!