WILP - Een naast de A1 ter hoogte van het Gelderse Wilp gevonden vliegende bom, een V1 die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werd gebruikt heeft zijn complete springlading nog.

Dat is gebleken uit onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie, meldt de gemeente Deventer.

Eind november maakte de gemeente bekend dat bij werkzaamheden voor de verbreding van de A1 onderdelen van het Duitse wapen, een V1, waren gevonden.

Onderzoek door EOD

De EOD heeft onderzocht om welke resten het precies ging. De eerste onderzoeken wijzen volgens de gemeente uit dat de V1, een onbemand straalvliegtuig met springstof, in zijn geheel in de grond ligt, met de complete springlading.

Zie ook: Onderdelen vliegende Duitse bom WOII gevonden bij verbreding A1

De bom is waarschijnlijk afkomstig van een van de lanceerinstallaties die tijdens de oorlog in de omgeving van Gorssel en Harfsen stonden. In de winter van '44 en '45 werden vanaf die installatie's honderden vliegende bommen afgevuurd. Veel bommen haalden hun bestemming niet en stortten vaak voortijd neer. Daarbij vielen tientallen Nederlandse slachtoffers te betreuren. Zoals in Warnsveld waar in maart 1945, slechts enkele dagen voor de bevrijding van het dorp een V1 neerstortte.