NIJMEGEN - De directeur van het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek is nog steeds in zijn nopjes over de vondst. Tientallen blikken en potten die als noodvoorraad in de Tweede Wereldoorlog waren verstopt in een holle ruimte. Samen met een aantal conservatoren komt Wiel Lenders ze donderdag persoonlijk ophalen.

Een paar weken terug werd het museum door bewoners Jessica en Rutger gebeld. Ze hadden iets ontdekt. 'Dit zien we eigenlijk nooit, dit is echt uniek', zegt Lenders over de ontdekking. 'Volgens mij zijn er zo'n 100 blikken gevonden.'

Blikken staan op exploderen

Het gaat om blikken, potjes en dozen met allerlei soorten voedsel, zoals havermout, koffie en boontjes. 'Een aantal staat op exploderen. Die worden in quarantaine gebracht om te voorkomen dat ons de groenten om de oren vliegen dadelijk', legt Lenders uit.

'Al die blikken worden onderzocht en in ieder geval ingepakt om te voorkomen dat straks de groentesappen tussen de objecten zitten', gaat hij verder.

Holle ruimte boven het raam

De bijzondere noodvoorraad kwam aan het licht toen het stel, dat het huis in 2015 kocht, aan het verbouwen ging. 'Daar ontdekte mijn man de blikken in een holle ruimte boven het raam.'

Afbeelding
Rutger Goeting bij de afdekplaat waarachter de blikken jarenlang verstopt zaten. Foto: Omroep Gelderland

Haar man Rutger was direct enthousiast, dus belde hij meteen met het Bevrijdingsmuseum. Daar zagen ze direct de waarde van de vondst. 'We krijgen wel eens militaire blikken, of voedsel dat gedropt is, maar zulke blikken bij iemand thuis verstopt, maken we nooit mee', vertelt Lenders.

Bezoek van vroegere bewoners

Overigens diende de vondst zich, zonder dat Jessica en Rutger het doorhadden, maanden voor die tijd al aan. Een oudere vrouw kwam langs en vertelde dat ze vroeger op deze plek in Nijmegen woonde. Ze kreeg van Jessica en Rutger een rondleiding en de oude dame vertelde toen veel over het huis. Ook vroeg ze nog of de blikken al gevonden waren. Die opmerking kon Jessica toen niet plaatsen, maar inmiddels is alles op z'n plek gevallen. 

Bevrijdingsmuseum

In depotkratten wordt de bijzondere collectie overgeheveld naar het Bevrijdingsmuseum. De bedoeling is dat de blikken vanaf 15 december voor het publiek te bewonderen zijn, tijdens een speciale expositie over voedsel in oorlogstijd.