LOENEN - Milan staat er vandaag voor Henk, de broer van zijn overgrootmoeder. Hij is een van de ruim 600 representanten die slachtoffers die op het Nationaal Ereveld begraven liggen voor één dag weer een gezicht geven. Ze gaan achter hun graf staan, om zo duidelijk te maken dat daar een mens van vlees en bloed ligt.
Waar Milan het onbezorgde leven van een tiener kan leven, zat Henk al met 16 jaar in het verzet. Illegale kranten bezorgen in Wilp en omgeving. Maar de activiteiten van Henk en zijn broer Jan liepen in de gaten. Henk werd opgepakt door de Duitsers en opgesloten, eerst in het beruchte cellenblok van de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn, later in de Kruisberg bij Doetinchem
Als in de nacht van 6 op 7 maart 1945 de hoogste SS-baas van ons land zwaargewond raakt bij een aanslag bij de Woeste Hoeve wordt Henk samen met 116 andere gevangen naar de plek des onheils gebracht en zonder vorm van proces doodgeschoten. Dat Henk zoveel risico's wilde nemen voor de verspreiding van een krant kan Milan maar moeilijk begrijpen.
In een gezamenlijk programma van Omroep Gelderland met Omroep Zeeland, Omroep Brabant en L1 volgen we een aantal representanten en laten we het levensverhaal zien van een aantal mensen die in Loenen begraven liggen. Zoals de Limburgse verzetsman Jacob Poels, Charles Tanghe uit Hoofdplaat in Zeeuws Vlaanderen die in het zicht van de vrijheid stierf door een granaatscherf, verkeerde tijd, verkeerde plaats.
Net zoals de kinderen van Breda die in de meidagen van 1940 met hun ouders naar België vluchten en daar om het leven kwamen bij een bombardement op een school
Uitzending: vrijdag 4 mei: 17.20 uur. Elk uur herhaald.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.