PUTTEN - Een groep Puttense vrijwilligers van de Stichting Samen Verder Putten gaat woensdag naar het Duitse Ladelund om aan de rand van een aantal massagraven een internationale ontmoetingstuin in te richten. Ze doen dat samen met Duitse vrijwilligers. Voor sommige Puttenaren kan dat heel emotioneel zijn omdat hun opa letterlijk tien meter verderop begraven ligt.

Op de plek naast de St. Petrikerk in Ladelund ligt een groot aantal mannen uit Putten begraven die door de Duitsers werden meegenomen bij de razzia in oktober 1944.

De razzia was een vergelding omdat leden van de Puttense verzetsbeweging vanuit een hinderlaag een auto met officieren van de Wehrmacht beschoten. Een Duitse officier en een verzetsman kwamen om het leven. Een dag later namen de Duitsers 659 mannen uit Putten mee. 552 daarvan lieten het leven, met name in concentratiekampen in onder meer Ladelund.

Vergeving en verzoening

De nadruk van het project ligt op thema's als vergeving en verzoening. Puttenaren en Ladelunders werken samen aan de tuin en de Puttenaren logeren in Ladelundse gastgezinnen.

In een keer de hele tuin aanpassen bleek financieel en organisatorisch niet haalbaar. Daarom gaan in september nog een keer vrijwilligers naar Duitsland om de ontmoetingstuin te voltooien. Dan is ook de officiële opening.

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.