DEELEN - Hoe bouw je Nederland na de oorlog weer op ? Hoe zorgen de Gelderlanders ervoor dat het afgebrokkelde land zich herpakt? Presentator Erik van der Pol duikt in de wederopbouw. Deze uitzending staat in het teken van het herstel van het dagelijks leven na de oorlog.

Op vliegveld Deelen staan duizenden militaire voertuigen van de Canadezen. Voor de geallieerden was het te duur om ze terug naar huis te verschepen. De makkelijkste oplossing was achterlaten. Voor het Nederlandse leger en het bedrijfsleven was dit een unieke kans. De Nederlandse industrie lag plat, maar er was genoeg vraag materieel. Ook noodwoningen waren hard nodig. Door de oorlog zijn veel huizen vernietigd en Nederland moet snel gaan bouwen.

De broers Hermsen bij noodwoningen in Elden (foto Historische Kring Elden)

Behalve de economie op gang brengen moest het land ook veilig worden. In grote delen van Gelderland is de aarde bezaaid met explosieven. Duizenden mijnen, bommen en granaten zijn na het neervallen en plaatsen nooit ontploft. Jaarlijks worden er nog steeds veel van die explosieven gevonden. Erik ontdekt hoe er vandaag nog steeds actief oorlogstuig wordt opgespoord en veiliggesteld.

'75 jaar vrijheid' is tot en met 3 juni iedere maandag om 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland. Daarna ieder uur herhalingen. Zie ook ons YouTube-kanaal, Facebook, Twitter en Instagram.