ARNHEM - Vier Arnhemmers van 20 jaar staan op 18 september 1964 even in de schijnwerpers. De stad viert op die dag de afronding van de wederopbouw die dus net zo lang heeft geduurd als zij oud zijn. De Eusebiuskerk is weer compleet met de plaatsing van de weerhaan en de drie jongemannen en de ene vrouw mogen de eerste steen leggen voor het nog te bouwen nieuwe stadhuis. Dit omdat ze allemaal zijn geboren op 17 september 1944, de start van Operatie Market Garden.

Het Omroep Gelderland-programma '75 jaar vrijheid-op weg naar 2020' probeert de vier 'Market Garden-baby's' op te sporen om nog een keer met ze terug te kijken naar die dag. Natuurlijk wil de redactie ook weten hoe ze zijn opgegroeid en welke invloed de oorlog op hun leven heeft gehad. De vier zouden bij leven en welzijn nu dus 74 jaar oud zijn.

Gezocht: Daniëls, Kroon, Van der Lelie, Wigman,

De Arnhemse vrouw die meedeed aan de eerste steenlegging heet Maria (Maria Theodora Lucie) van der Lelie, de namen van de jongemannen zijn: Th. J. H. Wigman (Theodorus Josephus Hubertus), W.P. Daniëls (Willem Pieter), en J.A. Kroon (Johannes Andries). Voor het oog van de Polygoon-camera metselen de vier aan een plaquette met daarop de tekst: '1944 - 1964. Dit stenen teken meldt - dat Arnhem met geweld - geschaad werd en geschonden - maar zich door burgers moed - na twintig jaar in gloed en glorie heeft hervonden'.

Kent u één van de Market Garden-baby's?

In eerste instantie had de gemeente zes personen gevonden die op 17 september 1944 waren geboren, twee daarvan bleken niet meer in Arnhem te wonen en vielen af. De vier zijn te zien met een troffel in de hand om ieder wat specie op de eerste-steen-muur te kunnen smeren. Maria van der Lelie doet dat heel charmant met haar handtasje om de arm. Graag komt de redactie met deze 70-plussers in contact.

Bent u één van de vier of kent u één van de vier Market Garden-baby's neem dan a.u.b. contact op met de redactie van '75 jaar vrijheid-op weg naar 2020' via 026-3713713 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.