MÜNCHEN - Er zijn veel aanslagen op Hitler gepleegd en allemaal zijn ze mislukt. Een van de bekendste is die op 8 november 1939 in de Bürgerbräukeller in München. Meubelmaker Georg Elser ziet Hitler als een groot gevaar en bereidt de actie minitieus voor. Een in een pilaar verstopte tijdbom moet afgaan tijdens een toespraak van Hitler, alleen is die net weg als de bom afgaat.

Georg Elser - Publiek Domein

Omdat het de volgende ochtend mistig kan zijn en daarmee vliegen onmogelijk is, besluit Hitler met zijn gevolg nog dezelfde avond met de trein terug te gaan naar Berlijn. Die trein vertrekt om 21.30 uur, het gezelschap verlaat de Bürgerbräukeller om een paar minuten over negen, dertien minuten voor de bom afgaat. Hitler en hoge nazi's als Himmler en Goebbels ontkomen, acht mensen worden gedood, 62 raken gewond.

Vlak voor het einde van de oorlog vermoord

Georg Elser is diezelfde avond bij de Zwitserse grens opgepakt. Na meer dan een jaar door de Gestapo in Berlijn te zijn verhoord, moet Elser naar concentratiekamp Sachsenhausen waar hij in een speciale cel wordt ondergebracht. De nazi's willen als het vrede is een groot showproces rond de aanslag voeren en daarom moet Elser in goede gezondheid in leven blijven. In april 1945, hij is dan inmiddels naar Dachau overgebracht, is ook tot Hitler doorgedrongen dat een showproces er niet meer in zal zitten en geeft hij opdracht om Elser te vermoorden. Dat bevel wordt op 9 april 1945 uitgevoerd.