Frits Kroese is nog maar een van de weinigen die de oorlog bewust heeft meegemaakt. Hij was pas 19 jaar en sloot zich via een vriend aan bij het verzet. Jarenlang zweeg hij over zijn verzetsverleden, maar nu vindt hij het toch belangrijk dat het niet vergeten wordt.

"Je kon niet vechten, daar waren we machteloos voor en veel te klein, maar wat wij deden was 'ontregelen'", vertelt de nu 93-jarige Frits Kroese. En dus bliezen ze spoorlijnen op. "Dan was die spoorlijn stuk en dat was dan twee dagen vertraging, want die trein kon niet verder."

Ook smokkelde hij wapens in zijn fietstas en redde hij meer dan honderd gestrande Engelse piloten. Hij zorgde voor een nieuw persoonsbewijs en zorgde ervoor dat ze weer veilig terug naar Engeland kwamen. 

Namens het verzet heeft hij een aantal keer een krans mogen leggen op de Dam tijdens de Nationale Herdenking. Maar dapper vindt hij zichzelf niet. "Er zijn maar twee keuzes, slecht of heel slecht. Alles wat er in de oorlog te kiezen was, was beroerd of heel beroerd. Leuke dingen waren er niet."