PUTTEN - In Putten wordt op 27 januari een monument onthuld ter nagedachtenis aan een onderbelicht hoofdstuk uit de Puttense geschiedenis: het Joodse werkkamp dat vanaf de zomer tot begin oktober 1942 was gevestigd in het kasteel en latere hotel De Vanenburg.
De Vanenburg was een van de ruim 50 Joodse werkkampen dat door de bezetter werden ingericht. De gevangenen moesten werken aan de wegen in de omgeving van Putten en aan de droogmaking van de Zuiderzee. Veel is er niet bekend over het kamp; volgens Michel Kooij, een van de initiatiefnemers van het monument, zaten er op het hoogtepunt zo'n 150 dwangarbeiders.
Ontruiming op last van SS
Het werkkamp werd, samen met alle Joodse werkkampen, in de nacht van 2 oktober 1942 ontruimd op last van de SS, waarna de gevangenen via Westerbork op transport werden gesteld naar de vernietigingskampen Sobibor en Auschwitz. Niemand overleefde.
De geschiedenis van het kamp is in de vergetelheid geraakt in het verlengde van de beruchte Razzia van 1944, ook op 2 oktober, die het dorp zo zwaar trof en waarbij vrijwel de hele mannelijke bevolking werd weggevoerd naar diverse Duitse kampen. Van de 661 mannen die op transport werden gesteld, kwamen er maar 48 terug.
'Monument ter herinnering en lering'
Met een herdenking en een monument willen de initiatiefnemers het andere drama uit het Puttense verleden een plek geven, 'De vergeten geschiedenis van Joodse werkkampen verdient niet alleen in Putten, maar ook nationaal aandacht en herinnering en bovenal lering', aldus de initiatiefnemers.
De plechtigheid begint op 27 januari om 09:30 uur in Kasteel De Vanenburg. Het monument wordt om 10:45 onthuld, mogelijk in aanwezigheid van Puttenaren die getuige zijn geweest van de dwangarbeiders in hun dorp.
75 jaar vrijheid: Op weg naar 2020
Binnenkort start Omroep Gelderland met een nieuw programma op televisie en op internet met een eigen website en een Facebookpagina over de Tweede Wereldoorlog in Gelderland, met veel aandacht voor bekende en minder bekende gebeurtenissen en persoonlijke verhalen: 75 jaar vrijheid op weg naar 2020.