Het is deze maand 75 jaar geleden dat Hantje Zijlstra werd vermoord. Op 16 januari 1945 werd hij door mensen uit het verzet doodgeschoten. Ze waren uit op zijn portemonnee. 

Op dinsdag 16 januari 1945 werd veehandelaar en slachter Hantje Zijlstra vlakbij zijn huis in Vijfhuis vermoord. Verzetsmensen schoten hem neer toen hij fietsend terugkwam van de Sneker veemarkt. Ze waren uit op zijn portemonnee, met 1.000 gulden. Hantje was getrouwd met Minke en samen hadden ze acht kinderen.

De moord op Zijlstra kwam hard aan in de gemeenschap van Vijfhuis. Hantje Zijlstra zette zich juist in voor de Joodse onderduikers in de omgeving. 

Extra pijnlijk

Dat deze aanslag door verzetsmensen werd gepleegd, maakt de aanslag zo mogelijk nog pijnlijker. Hantje verleende samen met zijn vrouw Minke lange tijd onderdak aan Joodse onderduikers in het huis waar ze met hun acht kinderen woonden. Hij regelde ook vlees voor andere onderduikers in de omgeving en voor het ziekenhuis in Sneek.

Als er een plek moest worden gevonden voor nieuwe onderduikers ging Hantje gewapend met de bijbel op pad. Met teksten uit het heilige boek wist hij boeren over te halen mensen in huis te nemen. Een van de onderduikers waarvoor Zijlstra een plek vond, was de 11-jarige Betty Metzelaar uit Amsterdam. Na twee onderduikadressen elders in het land wist Zijlstra de oude vrijgezelle boer Van Dijk over te halen Betty en haar zusje René in huis te nemen.

Betty trouwde later met een van de kinderen van Hantje en Minke. 

Grootvader van Wout Zijlstra

In 2019 was er in Vijfhuis een bijzondere herdenking van deze ingrijpende gebeurtenis. Sterke man en bekende Fries Wout Zijlstra is de kleinzoon van Hantje. Hij kan Vijfhuis zien liggen vanuit zijn boerderij.

Nu het verhaal meer aandacht heeft gekregen, komen er bij Wout Zijlstra veel reacties binnen, ook van mensen uit Vijfhuis die het nog hebben meegemaakt. Zo zag Tine Reitsma dat de opa van Wout werd neergeschoten. Zij was toen een meisje van vijf jaar oud. Dit heeft op haar en anderen in het dorp veel indruk gemaakt. "Wij waren altijd met onszelf bezig, maar veel anderen heeft het ook geraakt en dat merken we nu pas", aldus Wout Zijlstra.

Bekijk hier het volledige interview met Wout Zijlstra over zijn grootvader en de herdenking van 2019: 

Dit artikel is deels afkomstig van de NOS, alwaar iedere dag het nieuws van de oorlog wordt gepresenteerd. Op 16 januari werd er bericht over de moord op Hantje Zijlstra.