LUNTEREN - Minister Ingrid van Engelshoven heeft zaterdag persoonlijk het rijksmonumentschild voor de Muur van Mussert overhandigd aan eigenaar Roderick Zoons. Van Engelshoven wees onlangs de muur als Rijksmonument aan.

'Het feit dat ze nu zelf het schild komt overhandigen geeft wel aan hoe belangrijk de minister dit vindt', zegt Jan Kijlstra van de Stichting Educatiecentrum De Goudsberg. 'Dat doet ze echt niet bij alles dat de erkenning van Rijksmonument krijgt.'

Omstreden

Het belang van de erkennning als rijksmonument zit vooral in het omstreden karakter van de muur. De NSB hield tussen 1936 en 1940 partijbijkomsten op het terrein. Leider Anton Mussert sprak vanaf een balkon bij de muur zijn toehoorders toe. Stichting Educatiecentrum De Goudsberg beheert het monument en wil er graag een educatiecentrum ontwikkelen. Op termijn hopen ze het monument ook over te nemen van Zoons. 

Roderick Zoons is eigenaar van de muur omdat hij ook de eigenaar is van het recreatieterrein waar de muur op staat. Hij overwoog om de muur af te laten breken omdat hij er geen functie aan kon geven. Totdat de minister besloot tot toekenning van de monumentenstatus.

Na het bezoek van de minister was er nog een minisymposium over beladen erfgoed.