ARNHEM - Bijna 75 jaar nadat een huizenrij aan de Karthuizerstraat vol werd getroffen door een verdwaalde Engelse bom, herinnert een zin op straat nu aan die gebeurtenis. De gemeente Arnhem koos in totaal vijf verhalen die zo ter plekke vertellen over onbekende gebeurtenissen tijdens de Slag om Arnhem.
Het is misschien niet wijdverbreid bekend, maar Joost van Aalst weet wel alles van de gebeurtenissen op 17 september 1944. Zijn oom Albert zit op dat moment bij de 'blokploeg Luchtbeschermingsdienst', zeg maar de Witte Helmen van Syrië maar dan in de Tweede Wereldoorlog: als er ergens een gebouw geraakt wordt door een bom, zijn zij er als eerste bij om gewonden en doden onder het puin vandaan te halen.
Net als Albert koffie aan het drinken is bij vrienden in de straat, gaat het luchtalarm. Thuis ontdekt hij dat alle ruiten eruit zijn gesprongen. Achter zijn huis ziet hij groter leed: een gapend gat waar even voorheen nog een huizenrij aan de Karthuizerstraat stond.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
'Kapotte waterleiding spuit water over haar heen'
Joost van Aalst diende zijn verhaal in bij de gemeente, toen die een oproep deed voor bijzondere, lokale geschiedenissen. 'Hij ziet mevrouw Schravesande, bewoner van het getroffen huis op nummer 52, onder het stof op een keukenstoel zitten met haar benen vast in het puin. Ze heeft een wond aan haar hoofd. De kapotte waterleiding van de badkamer boven haar hoofd spuit water over haar heen. Ze roept: "mijn kind, mijn kind!"', zo beschrijft Van Aalst de gebeurtenissen.
'Albert ruimt de brokken puin rondom haar benen weg en ziet dan door een gat haar zoontje Johnny zitten. Hij ruimt verder totdat Johnny vrij is en levend tevoorschijn komt. Dan ontdekt hij wat haartjes en maakt nog een kind vrij: een Joods meisje dat bij de familie Schravesande zit ondergedoken. Ook haar krijgt Albert er levend uit.'
Gapend gat
Toch overleefde niet iedereen, vertelt ook de zin die vanaf vandaag herinnert aan dit oorlogsleed. ''75 jaar geleden mist een Engelse bom zijn doel en treft de nummers 52, 54 en 56. Een gapend gat blijft over. Maria Bakker en dochters Maria en Cornelia komen om'.
Het verhaal is één van de vijf die de gemeente Arnhem selecteerde. Op de plek van de gebeurtenissen wordt één zin aangebracht op straat, die vertelt wat zich daar heeft afgespeeld. Andere plekken zijn de Bonte Wetering nr. 63-65, ‘Het plein' in Rijnwijk, Spijkerstraat 211 en Sweerts de Landastraat 63. De verhalen zijn hier te lezen.
5 locaties
In totaal zijn er 5 locaties gekozen door de gemeente Arnhem.
- Bonte Wetering nr. 63-65 (ingezonden door Marion Lenselink)
- ‘Het plein' in Rijnwijk (ingezonden door Gerrit Maassen)
- Karthuizerstraat 52-56 (ingezonden door Joost van Aalst - Stichting Wijkbelangen Angerenstein, werkgroep Historie)
- Spijkerstraat 209 (ingezonden door Hans Bronkhorst)
- Sweerts de Landastraat 63 (ingezonden Jan Kiekebosch).