NIJMEGEN - Na Airborne at the Bridge in Arnhem krijgt ook Nijmegen nu een informatiepunt over de Tweede Wereldoorlog. In De Lindenberg aan de Ridderstraat 27 opent deze maand het 'Infocentrum WO2 Nijmegen'. Een grote interactieve wand moet bezoekers een beeld geven van wat er in het Rijk van Nijmegen te zien en beleven is op oorlogsgebied. Het centrum wil een plek worden waar iedereen die geïnteresseerd is in de regionale oorlogsgeschiedenis met zijn of haar zoektocht kan beginnen.
Het infocentrum dat zaterdag 23 februari vanaf 13.30 uur open is voor publiek wordt gerund door het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek in samenwerking met organisaties die zich in Nijmegen e.o. richten op WO2-herinneringstoerisme. De belevingswand wijst mensen op monumenten, musea en bijvoorbeeld luisterkeien met oorlogsverhalen.
Het weekend van 23 en 24 februari 2019 staat volledig in het teken van 75 jaar Bombardement op Nijmegen. Zo starten er op zaterdag 23 en zondag 24 februari stadswandelingen vanuit het Infocentrum om 13.00 uur en om 15.30 uur. Daarnaast heeft het publiek de mogelijkheid om op 23 februari na afloop van de flitslezingen een wandeling te maken met Martijn Vermeulen, die zal eindigen bij het Regionaal Archief. Deze wandelingen zijn gratis toegankelijk.
Ter gelegenheid van deze opening organiseert het Infocentrum WO2 om 14.00 uur een drietal flitslezingen met als thema ‘Oorlog en vrijheid, toen en nu: waarom is het van belang dat dit thema onder de aandacht moet blijven van de samenleving?’. De sprekers, Thom de Graaf, Özcan Akyol en Martijn Vermeulen, zullen ieder dit thema belichten vanuit hun eigen invalshoek. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar bijgevoegd persbericht.
De flitslezingen zijn gratis toegankelijk. Reserveren is noodzakelijk: 024-3974404 of This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..
WO2-geschiedenis levend houden
Hoe en waar wordt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog levend gehouden ? Dat kan onder meer via historische stadswandelingen of educatieve programma's. Het infocentrum verwacht een belangrijke rol te kunnen spelen als WO2-introductieplek voor geïnteresseerden uit binnen- en buitenland.
Oorlogsbioscoop
In de zogenoemde Experience worden bezoekers in een bioscoopje 10 minuten bestookt met historisch beeldmateriaal uit het Nijmeegse geschiedenis. Het centrum geeft verder informatie over alle evenementen en activiteiten in de regio. Het centrum heeft ook een educatieve ontmoetingsruimte voor groepen, er is onder meer plek voor 20 tot 25 leerlingen. Voor grote groepen van tussen de 50 en 150 personen biedt de theater- en filmzaal mogelijkheden.
Kijk hier voor een overzicht van alle herdenkingen op 23 en 24 februari n Nijmegen.