• Lang zal ze leven: Dame Vera 'sweetheart of the forces' Lynn vandaag 100 jaar

  1940 19 maart

  arrow1940 19 maart Londen

  Verhalen

  LONDEN - Ze hield de Britten op de been tijdens de Tweede Wereldoorlog: zangeres Vera Lynn, sinds 1975 Dame Vera Lynn. Met haar liedjes vol nostalgie en hoop en haar verschijning hield ze aan het thuisfront de moed erin en zong ze voor 'haar jongens' die overzee vochten. 'We'll meet again'. Na de oorlog zong ze onder meer in Arnhem tijdens de Market Garden herdenkingen. Vandaag wordt ze honderd. Het afgelopen weekend is dat in Groot-Brittannië al uitgebreid gevierd.
 • Valentijnsdag: verhalen over broederliefde en broedertrouw

  1940 01 september

  arrow1940 01 september Oosterbeek

  Verhalen

  OOSTERBEEK - Saving private Ryan, wie de film van Steven Spielberg kent, kent meteen de aangrijpende verhaallijn. Een groep Amerikaanse soldaten gaat tegen de achtergrond van D-Day op zoek naar paratrooper James Ryan nadat bekend is geworden dat drie van zijn broers op andere slagvelden zijn gesneuveld. Om moeder Ryan het nieuws van de dood van een vierde zoon te besparen moet James terug. Koste wat kost.
 • 'Veteranenmoeder' Hiltje krijgt hoge Britse onderscheiding

  1944 15 september

  arrow1944 15 september Ede

  Verhalen

  EDE - Het was in 1984 dat ze voor het eerst actief betrokken raakte bij de Airborneherdenkingen, op verzoek van de Britse Market Garden-veteraan Tony Hibbert; Hiltje van Eck uit Ede. En inmiddels begeleidt ze al ruim 33 jaar Britse oorlogveteranen van de Slag om Arnhem tijdens de jaarlijkse herdenkingen, Van Eck (74), liefkozend 'Veteranenmoeder' genoemd, is vrijdag 17 maart onderscheiden met de British Empire Medal, voor al haar verdiensten, in het verleden en in de toekomst.
 • Tony Hibbert: held van Market Garden, ontsnapt in Brummen en ongeleid projectiel in Kiel

  1944 15 september

  arrow1944 15 september Brummen

  Verhalen

  BRUMMEN - Vrijdag kreeg Hiltje van Eck uit Ede een hoge Britse onderscheiding voor haar jarenlange werk voor en met Britse veteranen van Market Garden. Werk dat ze in de jaren 80 begon op verzoek van de Britse veteraan majoor Tony Hibbert. Sinds september 1944 een vriend van de familie, nadat Hiltjes vader Hubert van Eck de aan de Duitsers ontsnapte Hibbert had helpen onderduiken en naderhand naar bevrijd gebied bracht. En die Hibbert, dat was me er eentje.
 • Wie waren de drie 'gezichten' van de Slag om Arnhem

  1944 16 september

  arrow1944 16 september Arnhem

  Verhalen

  ARNHEM - Met ingang van 30 maart is Arnhem een nieuw informatiecentrum rijker over de Slag om Arnhem. In de nieuwe dependance van het Airbornemuseum aan de noordzijde van de Rijnbrug, toepasselijk Airborne at the Bridge geheten, wordt het verhaal van de Slag verteld, onder meer aan de hand van drie hoofdrolspelers. Wie waren zij?
 • Zoeken naar een granaatscherf in een boom, app over Park Hartenstein gaat niet door

  1944 17 september

  arrow1944 17 september Oosterbeek

  Verhalen

  OOSTERBEEK - Hij zou worden gepresenteerd tijdens de herdenking van de Slag om Arnhem in 2015, maar het bleef bij een presentatie van het project; een speciale app waarmee alle kogels en granaatscherven die na de strijd achterbleven in de boombasten rond Hotel Hartenstein in Oosterbeek, het huidige Airbornemuseum, zichtbaar konden worden gemaakt. Inmiddels weer dik een jaar verder blijkt het project een stille dood gestorven.
 • Oude schuttersputten en ingekerfde bomen: sporen van de strijd om de Duivelsberg

  1944 17 september

  arrow1944 17 september Berg en dal

  Verhalen

  BERG EN DAL - Opmerkzame wandelaars zullen ze wel eens gezien hebben; ingekerfde namen in de basten van de eeuwenoude beuken op de Duivelsberg bij Berg en Dal. Net als deels ingezakte kuilen - restanten van schuttersputten - tekenen ze een landschap dat van september 1944 tot februari 1945 een toneel van soms felle strijd was. Nijmegenaar Paul Klinkenberg, oprichter van de Werkgroep Archeologie van de Tweede Wereldoorlog, maakt er een studie van.
 • Nijmegen: de oorlogstekening op het kelderluik

  1944 17 september

  arrow1944 17 september Nijmegen

  Verhalen

  NIJMEGEN - Het waren niet alleen fotografen en cameralieden die op het slagveld zo goed en zo kwaad als dat ging de opmars en de gevechten vastlegden. Ook tekenaars waren tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het front te vinden. Weliswaar waren deze zogeheten War Artists een zeldzaamheid geworden, maar een krant als de London Illustrated News maakte graag gebruik van de tekeningen van 'war artist' Bryan de Grineau. Nijmegenaar Gérard Knipping vond op 20 oktober een originele tekening van De Grineau terug in de kelder van zijn ouderlijk huis in Nijmegen-Oost, en dat is best bijzonder.
 • Trotse veteraan (100) krijgt felicitaties van Willem-Alexander

  1944 17 september

  arrow1944 17 september Arnhem

  Verhalen

  ARNHEM - Vorig jaar was hij nog aanwezig bij de Market Garden herdenkingen in Oosterbeek. Gisteren werd hij 100 jaar en per brief gefeliciteerd door Koning Willem-Alexander: veteraan Ken Mayhew.
 • Sweetheart of the forces (bijna 100) komt met nieuw album

  1944 17 september

  arrow1944 17 september Ditchling

  Verhalen

  DITCHLING - Ga er maar aan staan: 100 jaar worden en een nieuw album uitbrengen. Dame Vera Lynn 'pulls it off', zoals de Engelsen zeggen. Lynn, die tijdens de Tweede Wereldoorlog haar bijnaam The Forces' Sweetheart verdiende, wordt op 17 maart aanstaande een eeuweling. Het nieuwe album verschijnt een paar dagen eerder, meldt de BBC.
 • 'Oorlogsbomen' bij Berg en Dal moeten bewaard blijven'

  1944 17 september

  arrow1944 17 september Berg en dal

  Verhalen

  BERG EN DAL - Het door de Tweede Wereldoorlog getekende landschap rond de Duivelsberg in Berg en Dal, en zeker de oude bomen in het gebied waarvan de basten zijn ingekrast met teksten en initialen van geallieerde soldaten die daar eind 1944 gelegerd waren, moeten koste wat kost worden behouden. Dat zegt Nijmegenaar Paul Klinkenberg van de Werkgroep Archeologie van de Tweede Wereldoorlog.
 • 'Mogelijk toch behoud (deel van) hotel Dreijeroord Oosterbeek'

  1944 17 september

  arrow1944 17 september Oosterbeek

  Verhalen

  OOSTERBEEK - Mogelijk is de totale sloop van hotel Dreijeroord in Oosterbeek van de baan en blijft een deel behouden. Dat melden de initiatiefnemers van de actie Behoud Dreijeroord Oosterbeek. De plannen om het pand te slopen ten behoeve van de bouw van een verzorgingshuis zijn in binnen- en buitenland omstreden. Britse veteranenorganisaties spreken van 'heiligschennis'.
 • Jits (9) herbeleeft de oorlog aan de Berg en Dalseweg via overgrootoma's dagboek

  1944 17 september

  arrow1944 17 september Nijmegen

  Verhalen

  NIJMEGEN - Hij heeft twee favoriete boekjes, de 9-jarige Jits uit Lent. Een moppenboekje en het oorlogsdagboek dat zijn overgrootoma bijhield. Over onder meer de strijd in Nijmegen tijdens Operatie Market Garden in september 1944. Over doden op straat en schuilen in de kelder van het toenmalige Canisius College tegenover oma's huis aan de Berg en Dalseweg.
 • September 2016: Britse veteranen 'strijden' voor behoud Dreijeroord, en met succes

  1944 17 september

  arrow1944 17 september Oosterbeek

  Verhalen

  OOSTERBEEK - Geen sloop, gevolgd door zielloze nieuwbouw, maar een 'eervolle reconstructie'. Zo kijken de initiatiefnemers voor het behoud van het met sloop bedreigde Hotel Dreijeroord in Oosterbeek aan tegen de nieuw gepresenteerde plannen voor het gebouw die meer recht doen aan het historische karakter ervan. Want Dreijeroord is historische grond voor de Britse veteranen die er vochten tijdens de Slag om Arnhem.