• Ontmoeting tussen Eisenhower en Montgomery: groen licht voor Market Garden

  1944 10 september

  arrow1944 10 september Brussel

  Verhalen

  BRUSSEL - Op een vliegveld in de buurt van Brussel vindt op zondag 10 september 1944 een voor Gelderland erg belangrijke ontmoeting plaats. In het vliegtuig van generaal Eisenhower bepleit Montgomery een gewaagde militaire operatie: via Arnhem om de belangrijkste verdedigingslinie heen het Ruhrgebied intrekken. Het plan krijgt groen licht van de opperbevelhebber en Operatie Market Garden is geboren.
 • 'Veteranenmoeder' Hiltje krijgt hoge Britse onderscheiding

  1944 15 september

  arrow1944 15 september Ede

  Verhalen

  EDE - Het was in 1984 dat ze voor het eerst actief betrokken raakte bij de Airborneherdenkingen, op verzoek van de Britse Market Garden-veteraan Tony Hibbert; Hiltje van Eck uit Ede. En inmiddels begeleidt ze al ruim 33 jaar Britse oorlogveteranen van de Slag om Arnhem tijdens de jaarlijkse herdenkingen, Van Eck (74), liefkozend 'Veteranenmoeder' genoemd, is vrijdag 17 maart onderscheiden met de British Empire Medal, voor al haar verdiensten, in het verleden en in de toekomst.
 • Tony Hibbert: held van Market Garden, ontsnapt in Brummen en ongeleid projectiel in Kiel

  1944 15 september

  arrow1944 15 september Brummen

  Verhalen

  BRUMMEN - Vrijdag kreeg Hiltje van Eck uit Ede een hoge Britse onderscheiding voor haar jarenlange werk voor en met Britse veteranen van Market Garden. Werk dat ze in de jaren 80 begon op verzoek van de Britse veteraan majoor Tony Hibbert. Sinds september 1944 een vriend van de familie, nadat Hiltjes vader Hubert van Eck de aan de Duitsers ontsnapte Hibbert had helpen onderduiken en naderhand naar bevrijd gebied bracht. En die Hibbert, dat was me er eentje.
 • Wie waren de drie 'gezichten' van de Slag om Arnhem

  1944 16 september

  arrow1944 16 september Arnhem

  Verhalen

  ARNHEM - Met ingang van 30 maart is Arnhem een nieuw informatiecentrum rijker over de Slag om Arnhem. In de nieuwe dependance van het Airbornemuseum aan de noordzijde van de Rijnbrug, toepasselijk Airborne at the Bridge geheten, wordt het verhaal van de Slag verteld, onder meer aan de hand van drie hoofdrolspelers. Wie waren zij?
 • Zoeken naar een granaatscherf in een boom, app over Park Hartenstein gaat niet door

  1944 17 september

  arrow1944 17 september Oosterbeek

  Verhalen

  OOSTERBEEK - Hij zou worden gepresenteerd tijdens de herdenking van de Slag om Arnhem in 2015, maar het bleef bij een presentatie van het project; een speciale app waarmee alle kogels en granaatscherven die na de strijd achterbleven in de boombasten rond Hotel Hartenstein in Oosterbeek, het huidige Airbornemuseum, zichtbaar konden worden gemaakt. Inmiddels weer dik een jaar verder blijkt het project een stille dood gestorven.
 • Het nieuwe leven van de Valkhofbunker, de laatste Duitse fortificatie

  1944 17 september

  arrow1944 17 september Nijmegen

  Verhalen

  NIJMEGEN - Het Valkhofpark in Nijmegen was in september 1944 het toneel van felle gevechten tussen de Duitsers en de geallieerden die het, in het kader van Operatie Market Garden, op de Waalbrug hadden voorzien. Vanaf 1943 was het park door de Duitsers omgebouwd tot een magnifieke fortificatie met een uitgebreid loopgravennetwerk en drie bunkers. Twee daarvan zijn verdwenen; de derde en laatste die uitziet over de Waalbrug, lag decennia aan het oog onttrokken, tot een paar jaar geleden. Inmiddels is de bunker een publiekstrekker van de eerste orde en een monument voor de soldaten die in het pa...
 • Oude schuttersputten en ingekerfde bomen: sporen van de strijd om de Duivelsberg

  1944 17 september

  arrow1944 17 september Berg en dal

  Verhalen

  BERG EN DAL - Opmerkzame wandelaars zullen ze wel eens gezien hebben; ingekerfde namen in de basten van de eeuwenoude beuken op de Duivelsberg bij Berg en Dal. Net als deels ingezakte kuilen - restanten van schuttersputten - tekenen ze een landschap dat van september 1944 tot februari 1945 een toneel van soms felle strijd was. Nijmegenaar Paul Klinkenberg, oprichter van de Werkgroep Archeologie van de Tweede Wereldoorlog, maakt er een studie van.
 • Nijmegen: de oorlogstekening op het kelderluik

  1944 17 september

  arrow1944 17 september Nijmegen

  Verhalen

  NIJMEGEN - Het waren niet alleen fotografen en cameralieden die op het slagveld zo goed en zo kwaad als dat ging de opmars en de gevechten vastlegden. Ook tekenaars waren tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het front te vinden. Weliswaar waren deze zogeheten War Artists een zeldzaamheid geworden, maar een krant als de London Illustrated News maakte graag gebruik van de tekeningen van 'war artist' Bryan de Grineau. Nijmegenaar Gérard Knipping vond op 20 oktober een originele tekening van De Grineau terug in de kelder van zijn ouderlijk huis in Nijmegen-Oost, en dat is best bijzonder.
 • Trotse veteraan (100) krijgt felicitaties van Willem-Alexander

  1944 17 september

  arrow1944 17 september Arnhem

  Verhalen

  ARNHEM - Vorig jaar was hij nog aanwezig bij de Market Garden herdenkingen in Oosterbeek. Gisteren werd hij 100 jaar en per brief gefeliciteerd door Koning Willem-Alexander: veteraan Ken Mayhew.
 • Sweetheart of the forces (bijna 100) komt met nieuw album

  1944 17 september

  arrow1944 17 september Ditchling

  Verhalen

  DITCHLING - Ga er maar aan staan: 100 jaar worden en een nieuw album uitbrengen. Dame Vera Lynn 'pulls it off', zoals de Engelsen zeggen. Lynn, die tijdens de Tweede Wereldoorlog haar bijnaam The Forces' Sweetheart verdiende, wordt op 17 maart aanstaande een eeuweling. Het nieuwe album verschijnt een paar dagen eerder, meldt de BBC.
 • 'Oorlogsbomen' bij Berg en Dal moeten bewaard blijven'

  1944 17 september

  arrow1944 17 september Berg en dal

  Verhalen

  BERG EN DAL - Het door de Tweede Wereldoorlog getekende landschap rond de Duivelsberg in Berg en Dal, en zeker de oude bomen in het gebied waarvan de basten zijn ingekrast met teksten en initialen van geallieerde soldaten die daar eind 1944 gelegerd waren, moeten koste wat kost worden behouden. Dat zegt Nijmegenaar Paul Klinkenberg van de Werkgroep Archeologie van de Tweede Wereldoorlog.
 • 'Mogelijk toch behoud (deel van) hotel Dreijeroord Oosterbeek'

  1944 17 september

  arrow1944 17 september Oosterbeek

  Verhalen

  OOSTERBEEK - Mogelijk is de totale sloop van hotel Dreijeroord in Oosterbeek van de baan en blijft een deel behouden. Dat melden de initiatiefnemers van de actie Behoud Dreijeroord Oosterbeek. De plannen om het pand te slopen ten behoeve van de bouw van een verzorgingshuis zijn in binnen- en buitenland omstreden. Britse veteranenorganisaties spreken van 'heiligschennis'.
 • Jits (9) herbeleeft de oorlog aan de Berg en Dalseweg via overgrootoma's dagboek

  1944 17 september

  arrow1944 17 september Nijmegen

  Verhalen

  NIJMEGEN - Hij heeft twee favoriete boekjes, de 9-jarige Jits uit Lent. Een moppenboekje en het oorlogsdagboek dat zijn overgrootoma bijhield. Over onder meer de strijd in Nijmegen tijdens Operatie Market Garden in september 1944. Over doden op straat en schuilen in de kelder van het toenmalige Canisius College tegenover oma's huis aan de Berg en Dalseweg.
 • September 2016: Britse veteranen 'strijden' voor behoud Dreijeroord, en met succes

  1944 17 september

  arrow1944 17 september Oosterbeek

  Verhalen

  OOSTERBEEK - Geen sloop, gevolgd door zielloze nieuwbouw, maar een 'eervolle reconstructie'. Zo kijken de initiatiefnemers voor het behoud van het met sloop bedreigde Hotel Dreijeroord in Oosterbeek aan tegen de nieuw gepresenteerde plannen voor het gebouw die meer recht doen aan het historische karakter ervan. Want Dreijeroord is historische grond voor de Britse veteranen die er vochten tijdens de Slag om Arnhem.
 • Valentijnsdag: verhalen over broederliefde en broedertrouw

  1944 17 september

  arrow1944 17 september Oosterbeek

  Verhalen

  OOSTERBEEK - Saving private Ryan, wie de film van Steven Spielberg kent, kent meteen de aangrijpende verhaallijn. Een groep Amerikaanse soldaten gaat tegen de achtergrond van D-Day op zoek naar paratrooper James Ryan nadat bekend is geworden dat drie van zijn broers op andere slagvelden zijn gesneuveld. Om moeder Ryan het nieuws van de dood van een vierde zoon te besparen moet James terug. Koste wat kost.
 • De bevrijders komen uit de lucht vallen: het begin van Market Garden

  1944 17 september

  arrow1944 17 september Overasselt

  Verhalen

  OVERASSELT - Het is een zonnige morgen, zondagochtend 17 september 1944. De Gelderlanders begeven zich ter kerke, in de verwachting dat het een rustige zondag als alle andere zal worden. Maar in Over- en Nederasselt, Ede, Arnhem en Wolfheze wordt de zondagsrust bruut verstoord door geallieerde bombardementen waarbij doden vallen. Het zijn de inleidende beschietingen van de grootste luchtlandingsoperatie van de geschiedenis: operatie Market Garden is begonnen.
 • De kinderen van Versteeg moeten onder de wol: de Spoorwegstaking

  1944 17 september

  arrow1944 17 september Arnhem

  Verhalen

  ARNHEM - Op zondagavond 17 september 1944 zendt de BBC om zeven uur de dagelijkse berichten uit. Bij mededelingen klinkt het codebericht: De kinderen van Versteeg moeten onder de wol. Het is het signaal voor de 30.000 medewerkers van de spoorwegen om het werk neer te leggen, de spoogwegstaking is een feit. Die staking heeft grote gevolgen voor de voedselvoorziening in het westen van Nederland. Al op 27 september stuurt het verzet een bericht naar Londen dat er in Amsterdam al bijna geen vlees, aardappelen en brood verkrijgbaar is.
 • Het vergeten drama van Ede

  1944 18 september

  arrow1944 18 september Ede

  Verhalen

  EDE - Het is dag twee van operatie Market Garden. Op de Ginkelse heide bij Ede zijn grote luchtlandingen en de bevolking ruikt de vrijheid. De Duitsers raken in paniek: voorraden en gebouwen worden in brand gestoken. De Edenaren kunnen het niet aanzien dat spullen die ze in tijden van schaarste goed kunnen gebruiken in vlammen opgaan en plunderen een loods die nog niet in brand staat. In deze hectische omstandigheden besluiten twee vrouwen een avondwandeling te gaan maken, die hen op de Eikenlaan fataal zal worden. Gerard Gijsbertsen van Militaire Historie Ede zocht het verhaal over het oorlog...
 • Tragedie in Groessen: de broers Jan en Piet Meuws door Duitsers gefusilleerd

  1944 19 september

  arrow1944 19 september Groessen

  Verhalen

  GROESSEN - Het is 19 september 1944, dag drie van operatie Market Garden. Bij Groesbeek, Nijmegen, Arnhem en Oosterbeek leveren Amerikaanse en Britse soldaten zware strijd met de Duitsers. In Groessen is het een trieste dag. De broers Jan en Piet Meuwsen worden door de Duitsers doodgeschoten. Over de toedracht is tot op de dag van vandaag onduidelijkheid.
 • De Waaloversteek: Nijmegen is vrij

  1944 20 september

  arrow1944 20 september Nijmegen

  Verhalen

  NIJMEGEN - Woensdag 20 september 1944, het is inmiddels de derde dag van operatie Market Garden. Na drie dagen vechten hebben de Amerikaanse soldaten nog altijd niet de Nijmeegse Waalbruggen weten te veroveren. De Duitsers bieden zware tegenstand. Daarom bedenkt generaal James Gavin een gewaagd plan: de Waal in bootjes oversteken en de bruggen vanaf de noordoever veroveren.
 • De brug te ver: Duitsers heroveren de Arnhemse Rijnbrug

  1944 21 september

  arrow1944 21 september Arnhem

  Verhalen

  ARNHEM - 21 september 1944, de vijfde dag van operatie Market Garden. John Frost en zijn mannen van het Eerste Britse luchtlandingsleger hebben de Arnhemse Rijnbrug al drie en een halve dag in handen. Maar er is in de vroege donderdagochtend geen houden meer aan. Uitgedund, uitgeput en murw geschoten door de Duitsers geven ze de brug op. Rond Oosterbeek zal de strijd nog een aantal dagen voortduren in de zogeheten Perimeter rond hotel Hartenstein, voordat de laatste Britse Airbornes zich terugtrekken over de Rijn.
 • De aansluiting komt tot stand: het Britse 30ste leger bereikt de Polen in Driel

  1944 22 september

  arrow1944 22 september Driel

  Verhalen

  DRIEL - Niet de geplande twee, maar zes dagen heeft het Britse 30ste leger erover gedaan om vanaf de Belgische grens de Rijn te bereiken. Op vrijdag 22 september 1944 is het eindelijk zover. Britse verkenningsvoertuigen van de Household Cavalry brengen de verbinding met de Poolse parachutisten in Driel tot stand.
 • 'Ieder neme slechts het hoognoodige mede': de evacuatie van Arnhem

  1944 23 september

  arrow1944 23 september Arnhem

  Verhalen

  ARNHEM - Zaterdag 23 september 1944, de zevende dag van operatie Market Garden. De Britten zijn in Arnhem verslagen, maar in Oosterbeek wordt nog zwaar gevochten. Verwacht wordt dat de geallieerden een nieuwe poging zullen wagen om de stad te veroveren. Daarom besluit de Duitse SS-Obersturmführer Helmut Peter op die dag dat alle burgers Arnhem voor maandag 25 september 20.00 uur verlaten moeten hebben. Het is het begin van de evacuatie van Arnhem.
 • Conferentie van Valburg: de Polen hebben het gedaan

  1944 24 september

  arrow1944 24 september Valburg

  Verhalen

  VALBURG - Op 24 september 1944, operatie Market Garden is dan acht dagen bezig, moet de Poolse Generaal Sosabowski zich melden op een bijeenkomst met Britse generaals in Valburg. Het doel van de Conferentie van Valburg is om de positie van de Britse para's in Oosterbeek te verbeteren. Maar het wordt een tribunaal waarin Sosabowski zich in zijn eentje moet verweren tegen een overmacht aan Britse Generaals.
 • Hoe acht meter stof een Schotse kapitein fataal werd

  1944 26 september

  arrow1944 26 september Oosterbeek

  Verhalen

  OOSTERBEEK - Het is 18 september, de Utrechtseweg nabij Oosterbeek, operatie Market Garden is in volle gang. Hoewel we hem op de foto op zijn rug zien, weten we dat de man rechts Captain James Ogilvie is. Een Schot, geboren en getogen in Aberdeen en de enige die in kilt de strijd in zal gaan. Een kilt die hem een week later fataal zal worden.
 • ‘Get ‘em out’, operatie Pegasus, de grootste ontsnapping uit de Tweede Wereldoorlog

  1944 22 oktober

  arrow1944 22 oktober 

  Verhalen

  - Na de desastreuze afloop van operatie Market Garden verblijven 300 geallieerde militairen nog in het gebied rond Oosterbeek en Ede. Met behulp van het verzet weten ze uit handen van de Duitsers te blijven. Maar in oktober wordt de situatie langzaam maar zeker onhoudbaar. De aanwezigheid van zoveel onderduikers trekt een zware wissel op de ondergrondse. De verzetsgroepen van Pieter Kruijff uit Arnhem en Derk Wildeboer uit Ede moeten alles op alles zetten om de achtergebleven para's onderdak te geven en te zorgen voor voldoende voedsel en kleding. En elke dag wordt de kans op ontdekking groter...
 • Zeldzame medailles van Britse oorlogshelden in Airborne Museum

  2018 30 maart

  arrow2018 30 maart Oosterbeek

  Verhalen

  OOSTERBEEK - In het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek zijn de vijf hoogste Britse militaire onderscheidingen die naar aanleiding van de Slag om Arnhem zijn uitgereikt, voor het eerst samengebracht.
 • Onderzoeker: mislukken Market Garden kostte duizenden verzetsmensen het leven

  2018 21 april

  arrow2018 21 april Arnhem

  Verhalen

  ARNHEM - Operatie Market Garden heeft duizenden Nederlandse verzetsmensen het leven gekost, daarnaast kwamen nog ettelijke duizenden Nederlandse burgers om het leven tijdens en na de mislukte operatie. Dat schrijft de Britse historicus Sir Antony Beevor in zijn nieuwste boek 'De slag om Arnhem'.
 • Luisterkei herinnert aan onder water zetten Betuwe

  2018 07 juni

  arrow2018 07 juni Arnhem

  Verhalen

  ARNHEM - Op de Drielsedijk bij Elden is een luisterkei onthuld ter herinnering aan de inundatie van de Betuwe. De kei ligt op de plek waar de Duitsers op 2 december 1944 de dijk hebben doorgestoken om de geallieerde opmars te stoppen.
 • Het vergeten vliegveld van de Heilige Landstichting

  2018 08 juni

  arrow2018 08 juni Heilig landstichting

  Verhalen

  HEILIG LANDSTICHTING - Wie vandaag de dag vanuit Nijmegen richting Groesbeek rijdt zal zich maar moeiljk voor kunnen stellen dat hier vanaf september '44 een heuse landingsbaan voor lichte vliegtuigen heeft gelegen en dat er na de oorlog ook een tijdelijk kerkhof voor gesneuvelde Britse militairen lag. Maar dat dat echt zo was is te zien op een gloednieuw informatiepaneel langs de Nijmeegsebaan in de Heilig Landstichting.