ARNHEM - In september 1944 moesten ruim 90.000 Arnhemmers de stad verlaten. Maandenlang werden ze opgevangen door vrienden, kennissen, soms door vreemden. Om de geëvacueerden van toen te eren is er een herinneringsbroche gemaakt. Maandag is de eerste uitgereikt.
"Het is heel fijn dat de broche er is", zegt mevrouw Bredenoord Diepeveen. In 1944 werd ze met haar ouders en broer in Apeldoorn opgevangen. Maandag kreeg ze de eerste broche opgespeld. "Jarenlang is er geen aandacht voor geweest en nu is dat verbeterd. Dat waardeer ik."
Het initiatief voor de broche komt van Rein Turk uit Arnhem. Zijn moeder werd 76 jaar geleden ook geëvacueerd. "De mensen hebben recht op zo'n broche. Ik vroeg me af waarom de gemeente Arnhem daar niks voor heeft gedaan. Ik dacht: ik doe het zelf."
Bekijk hier de video. De tekst gaat eronder verder:
Puinhopen van kapotgeschoten wijken
Samen met de Arnhemse ideeënmakelaar en een kunstenares heeft Turk de broche gemaakt. Op de broche staat de Eusebiuskerk. Voor de kerk loopt een meisje op de puinhopen van de kapotgeschoten wijken. Daaronder staat 'Arnhem, 75 jaar bevrijding'. De broche zit in een doosje, met aan de binnenkant de tekst 'U was daar'.
In totaal zijn er 425 broches gemaakt.